lørdag 26. september 2009

Olsenbanden og Dynamitt-Harrys ALLER siste kupp?


En gjeng uheldige småkjeltringer presterte å sprenge både seg selv og en bygning i lufta under et forsøk på å rane en minibank i Belgia lørdag.

Tragisk nok omkom to av ranerene, mens den tredje fortsatt ikke er funnet.

Men vi kan likevel ikke unngå å tenke på 70- og 80tallsheltene i Olsenbanden, og deres drikkfeldige og en smule eksplosjonsfikserte venn Dynamitt-Harry.

Andre mindre vellykkede kjeltringer en ufrivillig må tenke på når en leser om denne saken er B-Gjengen. Da fortrinnsvis den vi leser om i Donald Duck & co.

For å toppe dette kuppet må man kanskje stjele et helikopter, rane en tellesentral og SÅ sprenge seg selv i luften?

Bør småkjeltringer få tilbud om brevkurs i sprengning for å unngå ulykker som dette i fremtiden? Og bør tilbudet om helikoptertimer fjernes for fanger med åpen soning?

MÅ vi danse???


Nok en omgang av "Skal vi danse" har underholdt engasjerte seere i de tusen hjem.

Av en eller annen grunn har dette enkle programkonseptet blitt en publikumssuksess uten like, og kjendiser står nærmest i kø for å få noen ekstra minutter i rampelyset.

Showet treffer neppe på grunn av fremragende danseprestasjoner. Om man samenlikner seertall på dette programmet med seertall for f.eks. VM i selskapsdans finner man nok en markant forskjell.

"Koden" for suksessen ligger muligens i kjendisene. For - om vi innrømmer det eller ikke - vi er et kjendiselskende folk. Bladet Se og Hør og andre rene kjendis/sladreblader er utvilsomt de mestselgende publikasjonene her til lands, med unntak av dagsavisene.

Og det er nok den kvinnelige halvdel av befolkingen som styrer fjernkontrollen med jernhånd når programmet sendes. Kjekke unge menn, kjendiser, glamour og et snev av konurranse. Joda. Det selger.

Den mannlige halvdelen av befolkningen biter muligens tennene sammen for husfredens skyld, og tenker i sitt stille sinn som de gjorde før pliktvalsen på skoleballet: "MÅ vi danse?"


Hvorfor er dette programet blitt så stort på skjermen og i media?

Bare til sivilt bruk = Peace in our time


Det er avdekket at Iran har nok et anlegg for anrikning av uran. Selv hevder iranerene anlegget er til sivilt bruk, og ikke for å produsere atomvåpen.

Anlegget har vært holdt hemmelig helt til nå. Man kan spørre seg hvorfor Iran har bygget anlegget i hemmelighet dersom de ikke har noe å skjule.

Iran har nå invitert det internasjonale atomenergibyrået til å inspisere anlegget.

Historien har talløse eksempler på at det ikke er lurt å stole blindt på stater man frykter vil kunne gå til krig. Man kan spørre seg om våre (eventuelle!) etterkommere vil tilgi oss dersom vi lar nok en nasjon - og her en nasjon som åpent sier at de vil utslette et naboland - utvikle atomvåpen.


Vi husker nok alle de berømte ord som ble uttalt rett før utbruddet av andre verdenskrig: "Peace in our time".

Lar vi oss lure av falske løfter nok en gang, eller kan vi stole på Iran?


Noen vet, og noen vil snakke. Derfor blir de tatt!


Det spekuleres i om det er tidligere yrkesmillitære eller politifolk som står bak helikopterranet i Stockholm.

Måten ranet ble utført på kan tyde på at gjerningsmennene har uniformert bakgrunn. Kjennskap til politirutiner gjør at det fryktes at folk med politibakgrunn har vært innblandet.

Det har utvilsomt vært innsidere involvert i denne saken. Noen må ha fortalt ranerene om sikkerheten inne i bygget, og om hvor de ville finne penger. Politiet vil følge ethvert innsiderspor nøye, og alle som kan tenkes å ha hatt noe med dette å gjøre sjekkes nå grundig.

Ranerene må også ha gjort omfattende rekognoseringsarbeide i forkant av ranet. Både rundt åstedet, og langs fluktruten, ved det stjålne helikopteret og ved politiets eget helikopter.

De MÅ ha blitt sett, og de har sannsynligvis hatt medhjelpere med tilknytning til det kriminelle miljøet i Stockholm. Muligheten for å finne spor her vil øke, ettersom sikkerhetsselskapet nå utlover en dusør på 7 millioner for tips som kan oppklare saken.

Med en slik dusør er det for enkelte mer lønnsomt å tyste enn å være med på et ran selv.

Tiden vil vise om de dristige ranerene også har vært smarte nok til ikke å bli tatt.


Hva er sannsynligheten for at de faktisk slipper unna med dette?

Fra helt til Rambo til offer til....?


Joshua Frenchs mor står frem i et intervju med VG i dag. Hun hevder guttene er uskyldige, og at Kongo holder de som gisler for å få penger fra Norge.

Reaksjonene på de to nordmennene som sitter fengslet i Kongo har vært mange. Vi reagerte først med undring over at de var arrestert, så med vantro over den komedieliknende rettsaken.

Etterhvert som det har fremkommet opplysninger om hva mennene virkelig har foretatt seg i Afrika har de fått et cowboy/rambostempel, og mange har ment at de selv er skyld i situasjonen de har havnet i - endog også at de sannsynligvis er skyldige i drap.

Men siste kapittel av denne historien er ennå ikke publisert. For det ER faktisk meget mulig at de to kompanjongene faktisk er uskyldige.

Det skal bli spennende å se utfallet av ankesaken. Og om denne rettsaken er mer nyansert enn den forrige.

Har norsk presse bidratt til at også det norske folk - i likhet med kongoleserene - har forhåndsdømt French og Moland?

Kvinnen skal tie i forsamlingen...?


Den omstridte kjendisfruen Anna Anka høster nok en gang en storm av reaksjoner etter sin opptreden hos Skavlan i går.

Den polskfødte og frittalende ex-modellen mener mannen ikke skal gjøre husarbeide eller barnestell, og at man som kone gjør lurt i å tilfredsstille sin mann seksuellt.

Mange mener Fru Anka burde holde slike meninger for seg selv.


Vi lever i en tid da ytringsfrihet og likestilling er to av våre viktigste verdier, og samfunnet setter store ressurser inn på at mannen skal kunne velge å tilbringe mer tid med familie og barn.

Vi opplever i tillegg at stadig flere ekteskap ender i skillsmisse.

Det blir da litt betenkelig at enkelte vil kneble en kvinne som ytrer sine meninger og som påpeker at også kvinner må få lov til å velge hvordan de vil leve sine liv.

Og det burde heller ikke tolkes som "talibansk" å hevde at det er en god ting å anstrenge seg litt for å behandle sin ektefelle bra - selv om man av og til må gå på akkord med egne ønsker.


Har kvinnefrigjøring og feminister gått for langt, når kvinner som velger annerledes enn "idealet" så til de grader møter motstand?


fredag 25. september 2009

Snøfnugg i helvete!


Tjostolf Moland og Joshua French må sone flere år i Kongo dersom de taper ankesaken.

De to nordmennene er dømt til fem dødsstraffer hver, men vil ifølge kongolesiske myndigheter ikke bli henrettet.

Men om de taper ankesaken ligger det an til at de må sone flere år i kongolesisk fengsel før en eventuell utlevering kan finne sted.

Kongolesiske fengsler er ikke akkurat kjent for sine gode soningsforhold, og at innsatte blir drept av medfanger eller dør etter vanskjøtsel, mishandling eller sykdom er slettes ikke uvanlig.

Så spørs det om våre hvite venner holder ut stort lengre i fengsel i Kongo enn et snøfnugg i helvete...

Hva tror du? Har de norske eventyrerene særlig sjanse til å overleve flere år i fengsel i Kongo?

torsdag 24. september 2009

Norske veier heller ikke så bra...


VG skriver i dag om kåringen av verdens ti villeste veier.

Norske veier og norske trafikkanter er heller ikke alltid til å spøke med. Det er nå så ille at selv Riksrevisjonen stiller kritiske spørsmål! Se ville videoer fra norske veier her.

Er norsk veistandard bra nok - og er nordmenn generellt for harde på gassen?

Hvor lenge må vi vente før...


Politiet ble advart mot totenmannen som i natt drepte sin kone.

Drapssaken på Toten i natt kan vise seg å bli en stor skandale for politi og psykisk helsetjeneste. Det viser seg at mannen selv hadde forsøkt å bli innlagt grunnet psykiske problemer, men ble avvist.

Det er nå på høy tid at regjeringen gjør et skikkelig løft for å bedre forholdene for både politi og psykisk helsevern. Episoder som dette skal IKKE forekomme i et land som Norge.

Dette er ikke noe nytt problem. Politi- og helsepersonell har i mange år bedt om flere ressurser.

Den rødgrønne regjeringen har hatt fire år på seg til å utbedre åpenbare feil og mangler, men lite har blitt gjort. Dette går ut over liv og helse.


Hvor lenge skal vi måtte vente før de rødgrønne iverksetter tiltak som virkelig hjelper?

Norsk svar på helikopterranet i anmarsj?


En 18 tonns hjullaster er i løpet av natten sporløst forsvunnet fra et grustak i Skien.

Natt til i går forsvant et helikopter fra en hangar i Sverige - og vi så jo hvordan DET gikk!

Kan vi vente oss et actionran også i Norge, der tyvene flykter i hjullaster?

Ny mobil - kjøpe nå eller vente?


VG presenterer mobilnyhetene for september. Mye snacks for teknofreaks, og helt klart et par modeller vi kunne tenkt oss!

Telefonene som presenteres i denne omgang er Nokia 6710 Navigator, Nokia 2720 Fold, Samsung I7500 Galaxy, Samsung E2120, Sony Ericsson T715 og Sony Ericsson Jalou.

De fleste modellene støtter 3G, Super 3G og Edge, og et par har i tillegg WiFi for bruk av trådløse soner.

En annen trend ytterligere befester seg nå er innebygget GPS, som snart er for standardutstyr å regne på de litt dyrere telefonene. Disse nye supertelefonene vil by på uante muligheter!

Hvorvidt de nye modellene er produsert etter grønne retningslinjer og for lengst mulig holdbarhet vites ikke.

Mobilleverandørene kappes uansett fortsatt om å ha de råeste modellene til de beste prisene, og det forventes stadig flere nye og spennende mobiltelefoner utover høsten.

Spørsmålet blir derfor om man bør kjøpe ny telefon nå, eller vente en måned eller to for å få disse modellene til lavere pris, eller se om det dukker opp enda bedre mobiltelefoner!

Storebror ser, hører og vet ALT!


En kjent mafiaboss fra Balkan er nå i søkelyset etter bankranet i Stockholm.

Svensk politi sitter med informasjon fra kollegaer på Balkan som kan tyde på at en ransliga fra regionen kan stå bak ranet.

Allerede nå har man altså konkrete tips som kan lede etterforskerene i riktig retning. Politi- og overvåkningsmyndigheter sitter som regel på langt mer informasjon om kriminelle og tvilsomme miljøer enn det folk flest tror.

Tipsere, tystere, overvåkning og spaning danner tilsammen et godt bilde av hva kriminelle miljøer foretar seg - eller har tenkt å foreta seg.

I denne saken kan slik informasjon muligens lede til en rask oppklaring. Men det er ikke nødvendigvis slik at alle som overvåkes er kriminelle, eller at all informasjon som lagres er relevant.

Hvor mye skal vi akseptere at politi og myndigheter overvåker? Er det riktig at det samles inn informasjon om uskyldige mennesker man TROR vil begå lovbrudd?

Vold i parforhold - lar vi det passere for lett?


En mann fra Toten ringte i natt politiet og fortalte at han hadde drept sin egen kone.

Da politiet ankom stedet fant de kvinnen drept.

Dette er nok et tragisk tilfelle av vold i parforhold - denne gang med fatal utgang.

Det finnes mange muligheter for mennesker som lar aggresjon gå ut over partner eller annen familie. Profesjonell hjelp kan i enkelte tilfeller løse slike problemer før det går for langt.

For andre er eneste løsning å bryte forholdet. Dessverre venter mange for lenge med dette.


Det er - eller burde være - tilgang på hjelp for mennesker som sliter med konflikter og vold i parforhold.

Er det for vanskelig å få hjelp i Norge til å avverge vold i parforhold? Hva ville DU gjort om partneren din viste voldelige tendenser?

Tåler du høyere rente?


Ekspertene frykter at vi er på vei inn i en ny boligboble etter det siste årets økte boligpriser. Man frykter nå konsekvensene av økt boliglånsrente.

Finanskrise eller ikke: Den lave lånerenten har ført til en markant økning av boligprisene i Norge så langt i år.

Hyggelig rente og lånevillige banker gjør det mulig å by det lille ekstra som sikrer at man vinner budrunden.

Folk handler som aldri før - med egne penger og ved hjelp av ett eller flere kredittkort. For fortsatt er det lett å få både forbrukslån og kredittkort.

Det kan virke som om folk flest har glemt at verden er inne i vanskelige økonomiske tider, og at faren for at norsk økonomi trekkes med i dragsuget ikke er over.

Når man nå frykter høyere rente om kort tid, kan det kanskje være lurt for flere å refinansiere sine lån. Kredittkortgjeld kan finansieres inn i boliglånet, og man kan binde lånet til fastrente for tre til fem år fremover.


Er vi forberedt på et kommende rentesjokk? Tåler DU høyere boliglånsrente?

onsdag 23. september 2009

Google earth og andre flyfototjenester stenges?


Det mistenkes at helikopterranerene fra Stockhold har brukt flyfoto funnet på nettet under planleggingen av morgenens kupp.

Satelitt- og flyfoto av omtrent hver eneste kvadratcentimeter av jordas overflate er tilgjengelig på en rekke gratis nettsteder som f.eks google earth og gulesider.no.

Med unntak av en del bygninger og områder som er viktige for diverse lands sikkerhet, så kan hvem som helst studere et hvilket som helst bygg i detalj fra luften.

Man spekulerer nå i om stockholmsranerene har brukt slike tjenester til å spane på bl.a. glasstaket på toppen av G4S bygget som ble ranet i morges.

Er det skadelige potensialet ved slike nettbaserte flyfototjenester så store at tjenestene bør stenges - eller kreve sikker ID for pålogging og bruk?

Smittevarsel godt eller dårlig tegn?


Tine trekker tilbake et parti lettrømme og yoghurt etter at det er oppdaget e.coli bakterier!

Fra tid til annen ser vi oppslag som dette i media der ulike produsenter varsler om bakterier i sine matvarer.

Som oftest blir få eller ingen syke av disse bakteriene, og det kan til tider virke som litt hysterisk å rope"ulv" for den minste lille ting.

Men det har vært tilfeller der mennesker har dødd etter inntak av farlig mat.

Problemet er gjerne at det er i de tilfellene det IKKE varsles i media på forhånd at folk blir syke - og det er først etter nitidig detektivarbeid man finner smittekilden.


Er norsk matsikkerhet bra nok, eller er de varslene vi ser i media kun toppen av et fjell av tvilsom mat?

Disse vil garantert bli tatt, fordi...


En person er nettopp pågrepet i forbindelse med helikopterranet i Stockholm i morges.

Politiet vil ennå ikke si om vedkomede er mistenkt i saken.

Selv om dette ranet virket både godt planlagt og profesjonellt utført er sjansen for at ranerene før eller siden blir tatt relativt stor.

For det første må et ran som dette nødvendigvis inkludere en rekke mennesker. Dess flere som vet - jo større er sjansen for at nettverket slår sprekker.

For det andre må planleggingen av ranet nødvendigvis ha pågått over lengre tid. Dette betyr at ranerene kan ha blitt observert - eller etterlatt seg spor - flere steder.

For det tredje inkluderer ranet sannsynligvis en eller flere innsidere på ett eller annet nivå. Man må regne med at politiet vil sette store ressurser inn på å kartlegge alle som kan ha hatt denne rollen.

For det fjerde er en av de involverte etter alt å dømme helikopterpilot med kompetanse på samme type eller liknende helikopter som ble brukt under ranet. Politiet vil relativt raskt kunne jobbe seg frem til en liste over aktuelle personer som har hatt pilotjobben.

Det er dessuten utlovet en stor dusør til den eller de som kan bidra til at ranet oppklares.

Vi tror derfor en eller flere av ranerene blir tatt innen kort tid. Og at flere - eller resten - av ranerene tas på sikt.

Men om pengene noensinne dukker opp igjen - det er mer tvilsomt!

Hva tror du? Var ranerene for overmodige? Blir de tatt? Vil politiet finne ransutbyttet?

Unngå sjokkregning for mobilsurfing!


Den nye Opera Mini 5 nettleseren for mobiltelefoner sparer deg for penger når du surfer på internett fra mobiltelefon!

Operas siste nettleser for mobil benytter en komprimeringsteknologi for å minske størrelsen på filer som skal overføres.

Med den nye mobil-nettleseren vil trafikken gå igjennom Operas servere, hvor filer komprimeres kraftig før de overføres til mobiltelefonen.

På denne måten reduseres datamengden som overføres til din mobiltelefon drastisk, slik at sufing blir raskere og mobilregningen blir lavere.


Har du oversikt over hvor mye din mobilsurfing koster deg?

Billigst nå - men hvordan blir det i morgen?


VG kan melde at KLP og Fokus Bank for tiden har billigste fastrentelån på 3 år og 5 år.

Men dette er NÅ. Hvordan topplisten ser ut om et par dager - etter et mulig rentehopp - er det ingen som tør spå.

Det eneste man kan si med sikkerhet er at bankene er raske til å justere sine fastrentetilbud til nye kunder om styringsrenten ender seg.

SISTE: Renten holdes fortsatt lav!

Så tenker du på å binde renten på boliglånet ditt eller på andre lån du har, så er regelen at om du får et tilbud du mener er bra - slå til raskt, for i morgen kan det være borte!

Tror DU det er klokt å binde renten nå, eller kan det lønne seg å vente litt til?

Tynt med cash for søta bror?


Dersom ranerene fikk med seg store kontantbeløp fra G4S verdisentral i Stockholm i morges, kan hele området gå tom for kontanter i løpet av kort tid.

Det er få som sitter på kontantreserver i vanskelige økonomiske tider som dette, og resultatet kan derfor bli at folk må benytte seg av bankkort og kredittkort i større grad.

Om butikker og betalingsautomater går tomme for penger vil folk måtte låne av hverandre i en periode til penger igjen er på plass.

Det vites ennå ikke hvor mye penger som mangler, eller hvor raskt det vil komme kontanter fra andre reserver.


Har du kontanter liggende i tilfelle nødsituasjoner, eller baserer du deg på kredittkort og bankkort?

Donald Duck ran, det var før det...


En verdisentral i Stockholm ble brutalt ranet i morges ved hjelp av helikopter, sprengstoff og skytevåpen.

Ranerene landet med helikopter på taket av bygningen. De tok seg inn igjennom et vindu, og sprengte seg videre innover i bygget med sprengstoff.

I forkant av det velorganiserte ranet var politiets eget helikopter satt ut av spill med en sprengladning.

Ranerene kom seg unna med et betydelig pengebeløp.

Før i tiden så vi frekke ran og innbrudd utført etter inspirasjon fra Donald Duck og B-Gjengen. Tidene har tydligvis endret seg, og kriminelle henter nå inspirasjon fra de villeste actionfilmer!

Hvordan kan vi forhindre denne type rå og velorganisert kriminalitet?

Bongo tar til vettet!


Endelig ser det ut til at de ville afrikanerene tar til vettet, og løslater de hvite heltene som så feilaktig er beskyldt for vold, drap, spionasje og destabilisering i det primitive jungellandet Kongo.

For når store hvite far kommer flyvende i sølvfuglen, med flott, stram dress og med en velfylt koffert utviklingspenger dårlig skjult sammen med riset bak speilet, så bukker og nikker kaffebøndene lydig.

Klart de innser sine feil. De er jo et enkelt og underutviklet folk som ikke engang kan snakke engelsk. Og langt mindre regne. Snart legger de seg nok i ørkenstøvet og ber oss om unnskyldning og tilgivelse for sine feiltrinn.

Dårlig spøk til side: Det er godt å vite at norske myndigheter kan hjelpe oss om vi havner i uføret i utlandet.

Men oppfører vi oss i dette tilfellet som vi fortsatt eier Afrika, og at våre borgere er mer verdt enn vanlige kongolsere som ikke har annet enn de lokale domstoler å forholde seg til om de blir uskyldig anklaget for noe kriminellt?

Laveste rente - lokkebiff og bøff?


Bankene kappes om å være den som tilbyr laveste rente på forbrukslån, billån og boliglån.

Man skal imidlertid være litt på vakt. Ofte gjelder den laveste renten kun for lån over en viss størrelse, og med solid sikkerhet. Sjekk derfor om det gunstige rentetilbudet også gjelder DITT lånebehov.

Likeledes har jo bankene en tendens til å komme med renteendringer fra tid til annen - mer eller mindre i takt med rentemarkedet ellers.

Noen banker kan være raske til å skru renten opp, og drøye litt vel lenge med å sette den ned igjen på allerede etablerte lån.

For billån, forbrukslån og kredittkort er det dessuten også viktig å passe på gebyrene. Om man betaler små og hyppige avdrag, så blir ofte en uforholdsmessig stor andel av de totale låneutgiftene gebyr, og ikke renter og avdrag.

Og for all del: Ikke lån mer enn du har råd til å betale tilbake! Sørg for å ha avdrag du klarer håndtere.


Er det for lett å låne for mye hos norske banker og kredittkortselskaper om dagen?

Til junaiten for en shilling!


Lav dollarkurs og billige flybilletter gjør USA-turen til en særdeles hyggelig opplevelse for tiden.

Dollaren er nå nede under 6 tallet, noe som gjør at du får mye for pengene i USA. Konkurransen om de reisende gjør at flybilletter til usa nå er mulig å få for rundt kr 3000,-.

For oss nordmenn som nå har lav rente på våre forbrukslån og huslån er det lett å kunne unne seg litt ekstra i disse dager. Og om det kniper på lønnskonto får de fleste av oss enkelt innvilget kredittkort om behovet for ekstra penger skulle melde seg.

Vi anbefaler alle å reise til USA nå som renta er lav, dollaren billig og flybillettene selges billig!


Bør nordmenn reise mer nå som det er så billig?

Se videoer: Travel to USA
Les blogger: Reis til USA

Må man forvente feil?


Apples siste oppdatering for iPhone har utløst en storm av klager!

Programvareoppdateringen sies å redusere batterikapasiteten betraktelig. Gode gamle triks som å skru av bluetooth og 3G nettverk holder ikke for å få akseptabel batterikapasitet.

iPhone er blitt umåtelig populær blant mange. Den store trykfølsomme skjermen, "iPod" funksjonalitet som iStore, masse mobilspill og en rekke andre funksjoner, apps og widgets går rett hjem hos et stort publikum.

Men man kan spørre seg om utviklingen nå presses for raskt. Når nye softwareversjoner slippes uten grundig testing i forkant nærmer man seg tilstander man kjenner igjen fra en viss annen leverandør av operativsystemer.


Bør Apple ta en pust i bakken og teste applikasjonene sine grundigere før de slippes?

Se videoer om iPhone error

Blir han ringet inn?


Politiet forsøker i kveld å fange en person som kolliderte med en patruljebil ved Rødtvedt i Oslo.

Det er satt inn helikopter og store bakkemannskaper i søket. Det fryktes at mannen er bevæpnet.

Politiet antas å kjenne mannens identitet. En mulig måte å spore vedkommende på vil da kunne være å peile mannens mobiltelefon.


En mobiltelefon kan ringes inn til et ganske snevert område selv om det ikke ringes eller sendes SMS. Telefonen kan også aktiveres "stille" uten at det utløses ringetone, slik at mikrofonen kan avlyttes.

Hvorvidt Telenor og Netcom åpner sine nett for politiet i slike situasjoner vites ikke. Men det vil utvilsomt kunne være en effektiv metode for å finne kjente gjerningsmenn.


Bør Telenor og Netcom åpne sine mobilnett for politiet for å finne enkeltpersoner via deres mobiltelefon?

Les blogger om "peile mobiltelefon"




tirsdag 22. september 2009

Fjellstøtt nedslag og 20 i stil!


Hopp-esset Lars Bystøl legger opp etter en lang og suksessfull hoppkarriere.

Etter litt formproblemer de siste sesongene tror skilegenden det vil kreve for mye å kommet tilbake i teten igjen, og velger derfor å fokusere på annet enn hopp.

Den langtsvevende nordmannen toppet karrieren med ett gull og to bronse i Torino OL i 2006.


Vi ønsker Bystøl lykke til med sin videre karriere, og håper den joviale idrettsutøveren vil dukke opp på TV f.eks. som ekspertkommentator eller liknende i årene som kommer.

Vi kan trygt fastslå at Bystøl lander hoppkarrieren med fjellstøtt nedslag og 20 i stil!

Hvilket hopp vil Bystøl huskes best for?

Se videoklipp av Lars Bystøl her
Les mer om Lars Bystøl her


Har vi NULL kontroll?


En mafiatopp hevder han har mottatt 100.000 britiske pund for å senke et skip inneholdende radioaktivt avfall fra Norge.

Ifølge SFT kan det ikke utelukkes at avfallet faktisk skriver seg fra norske anlegg.

"Kan ikke utelukkes" høres i denne sammenheng en smule ullent ut. Norge - av alle land - bør jo ha 100% full kontroll på hvor vi sender denne type avfall, og hvordan det håndteres.

Pirkes det her i overflaten på en skandaleopprulling rundt norsk håndtering av farlig avfall?

Se videoer om farlig avfall
Les mer om farlig avfall


Hva med prevensjon?


Vi leser i vg i dag om den amerikanske forfatterinnen Irene Vilar som i sin siste bok åpent forteller at hun har fått utført 15 aborter i løpet av 16 år.

Det fremkommer at kvinnen lider av en form for selvskadetrang, og at abortene er et resultat av dette.

Man skal være forsiktig med å dømme andre mennesker - og særlig når de har en psykisk lidelse - men å la denne syke kvinnen holde på slik er nok kanskje kritikkverdig.

Problemet er vel kanskje det at samfunnet mangler mulighet til bruk av tvangsmidler i tilfeller som dette.

Har man - eller burde man ha - anldening til å tvangsforeskrive prevensjon til mennesker med lidelser som dette?

Les mer om Irene Vilar her
Se Irene Vilar videoer her



Ingen formildende omstendigheter = 5 år?


En 27 år gammel mann er dømt til 5 års fengsel for to voldtekter.

Under den ene av voldtektene fikk mannen hjelp av en kamerat til å holde offeret mens han utførte ugjerningen.

Få kan nok forestille seg hvor grusomt dette må ha vært for den stakkars jenta. Retten kunne heller ikke finne noen formildende omstendigheter i saken.

Men er ikke 5 år litt lite når det ikke finnes formildende omstendigheter?

Se vidoer tagget med "voldtekt"
Les mer om "voldtekt"


Bedre å dele ut donger, kanskje?


Stoltenberg mener man kan redusere klimautslipp etter samme prinsipp som man deler ut drikkebonger på fest.

Man kan sikkert finne gode eller mindre gode løsninger for å løse klimaproblemet.

Men det EGENTLIGE problemet er at vi er for mange mennesker på kloden som bruker for mye energi.

Så da er det kanskje bedre å dele ut donger i stedet?

Se videoer om Jens Stoltenberg
Les mer om Jens Stoltenberg


For en neve dollars....


Støre engasjerer seg nå aktivt for å få Moland og French utlevert til Norge. Guttenes advokat mener man har lite å vinne på en ankesak i Kongo.

Tjostolf Moland og Joshua French får nå hjelp fra høyeste hold for å kommet seg vekk fra den femdobbelte dødsstraffen i Kongo.

De drapsdømte nordmennene har lite til overs for rettsystemet i Kongo, og flere mener nå at en diplomatisk løsning er det beste man kan håpe på.

Enkelte har hevdet at de to eventyrerene kunne vært hjemme for lenge siden om man hadde gått veien gjennom bestikkelser før saken rakk få massiv oppmerksomhet i media.

For det er visstnok en kjennsgjerning at i Kongo er det meste til salgs for en neve dollars. En fet bunke knitrende sedler til lokale fangevoktere før norsk presse invaderte Kongo hadde utvilsomt fått de til å snu ryggen til lenge nok til at guttene hadde kommet seg vekk.


Burde pressen holdt seg unna denne saken, så man kunne kjøpt nordmennene fri i stillhet?

Se videoer om Joshua French Les mer om Joshua French

Spekulativt å legge seg så tett opptil...?


Tjenesten mobiime.no og mannen bak risikerer å bli saksøkt av Apple med påstand om plagiat av deres tjeneste MobileMe.

I følge advokatfirmaet som håndterer saken for Apple i Norge ligger tjenesten meget tett opptil deres egen tjeneste med både innhold, funksjonalitet og design/fargevalg.

Spørsmålet her er om den norske tjenesten bevisst har kopiert Apples konsept og layout, og om det lille nettstedet derved vil tape en rettssak mot IT giganten.



Hva mener du om saken? Er denne tjenesten med viten og vilje laget så nært opptil "originalen" at det er snakk om plagiat og kopiering?


Men hvorfor... vi vil vite hvorfor...


6-7 voksne menn etterlyses nå av politiet i Drammen etter at de banket opp en 15 åring på gata i kveld.

Politiet vil foreløpig ikke si noe om motivet for ugjerningen.

Det er i utgangspunktet forkastelig at voksne i flokk gyver løs på en ungdom slik som dette. Men, før man kan gjøre seg opp en mening i en sak som dette, så bør hele hendelsesforløpet på bordet.

Hvem vet hva unggutten hadde gjort for å fortjene dette? Men likevel - som barn lærte vi at 2 mot 1 er feigt. 7 voksne mot en tenåring er neppe bedre.


Kan noe som helst rettferdiggjøre at 7 voksne går løs på en tenåring?


Yes, we have no bananas!


Stort oppstyr og full forvirring i Honduras etter at den nylig avsatte president Zelaya har returnert til hovedstaden.

Den tidligere presidenten, som ble styrtet i et kupp i slutten av Juni, er tilbake for å ha samtaler med regjeringskollegaer som fortsatt er i landet.

Han oppfordrer hæren til å avstå fra vold, og hevder han er kommet uten våpen og med fred.


SISTE: Hæren omringer Zelaya!

Tenke seg til. Det finnes fortsatt land der statskupp er dagligdags, og den ene tegneseriepresidenten erstattes av den neste.

Om vi et øyeblikk forsøker forestille oss noe slikt i Norge, så blir det tydeligere for oss hvor absurd og virkelighetsfjernt et slikt politisk klima er.


Vi er kanskje ikke så eksotiske her i det kalde nord, men vi klarer stort sett å holde ro og orden.


Hvor sannsynlig er det at vi noensinne får et statskupp i Norge?

Les mer: Zelaya back in Honduras
Se videoer: Zelaya back in Honduras


Hei, kompis, lån meg en mill.. eller ti!


Bodil Båsland blir etter alt å dømme tiltalt for bedrageri av 5 millioner kroner.

Det tragiske i denne saken er at hun sannsynligvis ikke har gjort dette for seg selv, men for sin sønn. Hun risikerer dermed fengsel for penger hun aldri har fått glede av.

Saken er og blir en tragedie for kona til den tidligere biskopen. For uansett hvor dum og naiv, og kanskje kynisk, hun må ha vært i denne prosessen - alle foreldre kjenner nok igjen følelsen av å ville hjelpe sine barn. Og - man vil i det lengste tro at ens eget barn ikke er skyldig i noe kriminellt.


Kan vi klandre en mor for å ville hjelpe sitt barn i en sak som denne, eller er det sønnen som burde få hele smekken - og kanskje litt til - for å ha utnyttet sin mor?

Men Storberget, sjefen sjøl, er taus....


Saken med den drapsdømte som nylig dro på MC tur til Strasbourg er langt ifra unik. Så langt i år har 32 fanger stukket av fra permisjon.

Dette får oss virkelig til å lure på om sikkerheten er bra nok ivaretatt. Eller om den er ivaretatt i det hele tatt.

Ikke at man bør nekte alle fanger permisjon - men burde man ikke i det minste utstyre de med elektronisk fotlenke?

Vi noterer oss at justisministeren ikke har særlig lyst til å uttale seg i denne saken. Kanskje fordi han om en kort stund ikke ER justisminister lengre?


Bør Jens bytte ut Storberget når ministerpostene skal fordeles på nytt?


mandag 21. september 2009

Skal de som ikke er feminister knebles?


Den kontroversielle Anna Anka blir gjest i helgens Skavlan. Til stor forargelse for alle feminister.

Anna Anka, gift med tidligere tiders store idol Paul Anka, har gjort seg bemerket med en rekke utsagn som representerer holdninger kvinnebevegelsen har forsøkt forby de siste 40 årene.

Hun mener kvinnens oppgave er å ta vare på mannen og sørge for at huslige sysler som barnepass og matlaging går rett for seg. I tillegg bør kvinnen - etter Fru Ankas mening - anstrenge seg for å se best mulig ut for sin mann, og sørge for at han er seksuellt tilfredsstilt.


Forkastelige holdninger, ifølge feminister.

Men, om vi i et tankeeksperiment hadde SNUDD på Ankas undertrykkende utsagn, så ville de utvilsomt blitt applaudert av en rekke av de samme feministene som nå kritiserer henne:

- det er MANNENS ansvar å holde huset i orden
- det er MANNEN som skal ta seg av barn og matlaging
- Mannen har å holde seg i form, se bra ut og tilfredstille sin partner


Har feminisme gått over i kjønnsfascisme? Skal kvinner med annet syn på kjønnsroller enn feministene knebles? Skal kvinner NEKTES å velge sin egen kjønnsrolle?

...å leke med ilden...


Foreldrene til en jente som tok livet av seg etter mobbing på Facebook tar nå et kraftig oppgjør med mobbekulturen.

En ting er sikkert: Mobbing er en uting og bør bekjempes med alle midler.

Dette tilfellet av selvmord etter mobbing er ikke et enkeltsående tilfelle. For en stor del av unge som tar sitt eget liv, har mobbing vært en av faktorene som har ført til den tragiske beslutningen.

Mobbere MÅ være klar over at de leker med ilden. Selv det som kan fortone seg som småertende og relativt uskyldige kommentarer kan være dråpen som får begeret til å renne over for noen. Og da er mobberen i praksis ansvarlig for at et liv går tapt.

La oss håpe at mobberene tenker seg om heretter. Mobbing er FARLIG.


Hvordan kan vi mest effektivt bekjempe nettmobbingen?

Fotlenke på permisjon?


Den giftdrapsdømte rømlingen Terje Wiik er nå tilbake i myndighetenes forvaring etter en tjuvperm med MC tur til Strasbourg.

Wiik ønsket å oppsøke menneskerettighetsdomstolen for å diskutere sin sak med en dommer.

Det er selvsagt rimelig at enhver som er dømt skal ha rett til å prøve sin sak for en høyere rettsinstans. Men dette kan ordnes uten tjuvperm.

Generellt er det kanskje grunn til å stille spørsmål ved hva slags kontroll man har med fanger på permisjon. I utgangspunktet tror nok de fleste at "å sitte i fengsel" ikke åpner for muligheten til å ta en europaturne på egenhånd. Men det kan man altså.

Er det for lett å få permisjon fra norske fengsler, og burde fanger på permisjon være utstyrt med enten eskorterende vakt eller elektronisk fotlenke så man til enhver tid kan vite hvor fangen befinner seg?

Har norske fanger det rett og slett alt for bra?

Oppmerksomhet for omstridt sak


Kunstnere har utformet en "palestinsk ambassade" i form av en fullskala luftballong. Ambassaden skal sveve over Oslo hver dag denne uka.

Man ønsker med dette å å få oppmerksomhet rundt palestinerenes sak, noe som synes å lykkes.

En ting som er sikkert er imidlertid at denne saken har flere sider, og det er viktig å ikke ensidig fokusere på den ene part.

Som regel får palestinerenes sympatisører markere sitt syn i fredelige former her til lands, noe som er bra uansett hvilken "side" man vil ta i dette spørsmålet.

Dessverre har det kommet til konfrontasjoner med motdemonstranter når tilhengere av Israel markerer sitt syn. I et demokratisk og fritt land som Norge bør ALLE få markere sitt syn uten å risikrere å bli utsatt for vold.

Uten på noen måte å ta parti i dette spørsmålet må man kunne konstatere at vold er selve problemet i denne konflikten - og ikke løsningen!

Det kan til tider synes vanskelig - om ikke håpløst - å få til en fredelig løsning for palestinerene. Og en slik løsning vil kreve massiv innsats fra palestinere, israelere, naboland i regionen og ikke minst det internasjonale samfunn.

Vi håper vi slipper å se flere aksjoner som rammer sivile på begge sider.

Vil det noensinne bli fred mellom Israel og nabolandene?


100.000,- for et nummer?


Det omsettes såkalte "gullnumre" - telefonnumre med flere like siffer eller enkle tallkominasjoner for priser i 100.000 kronersklassen leser vi i dag.

Eiere av enkle nummere kan fort tjene gode penger på disse numrene.

Men all den tid Telenor selger egne "gullnumre" helt ned i 2500 kr, så er det vel kanskje tvilsomt om "gullnumre" har den verdien de omsettes for i det private markedet.

Vi ville i alle fall gravd dypt i Telenor's ledige numre før vi hadde punget ut sekssifret for et mobilnummer.

Er et enkelt telefonnummer virkelig verdt 100.000,- når man kan finne bra alternativer for 2500,-?


En skam for fotballen?


Det var i natt mye supporterbråk i Oslo etter Vålerengas seier over Lyn.

Ved flere anledninger braket supportere sammen i slosskamper, og 7 personer ble arrestert i et masseslagsmål.

Utviklingen de siste årene har gitt stadig mer bråk og vold i forbindelse med fotballkamper i Norge.

For de aller fleste er det vanskelig å se sammenhengen mellom fotball og det å lage bråk og starte slosskamper, og man kan spørre seg om hvorfor enkelte supportere gjør sitt beste for å ødelegge sitt lags rykte.

De seriøse supporterklubbene tar sterk avstand fra bråket, og forsøker etter beste evne å utestenge bråkmakerene..

Hva kan gjøres for å stanse bråkete elementer i å ødelegge fotballens rykte?


søndag 20. september 2009

Enga tok Lyn på senga!


Vålerenga knuste Lyn 4-1!

Om Enga fikk hjelp fra høyere makter vites ikke, men det var utvilsomt hallelujastemning hos flere en fotballprest Gelius på Ullevaal i kveld.

Vålerenga festet grepet allerede tidlig i kampen, og sørget for å begravede den etterhvert resignerende taperen.

Ikke særlig moro for Lyn, som sliter med å finne løsning på sine økonomiske problemer. Om ikke klubben reiser penger innen utgangen av måneden kan profflaget være en saga blott.


Var dette en velfortjent seier til et overlegent lag, eller hadde Enga bare flaks i kveld?

Tragisk ulykke!


En 44 åring omkom i en jaktulytte i Sør-Trøndelag søndag.

Jegeren ble truffet av en kamerat som sendte avgårde to skudd etter en rype. Mannen som avfyrte skuddene var overbevist om at jaktkameraten befant seg bak han et sted i det ulendte terrenget.

Politiet er rutinemessig koplet inn i saken, men det presiseres at man ikke har grunn til å tro at dette er annet enn en tragisk ulykke.

En forferdelig tragedie for de involverte og de pårørende, og vi håper vi slipper flere ulykker i årets jaktsesong.



Bedre å la de ordne opp selv?


En fremstående talibanleder mener at internasjonale styrker vil feile stort, og at seieren i Afghanistan er nær.

Det er en kjennsgjerning at vestlige styrker i landet møter sterkere motstand enn på lenge.

Den mangeårige aksjonen i landet synes å ha styrket talibanbevegelsen, som i de siste årene har gjennomført en rekke aksjoner for å ramme utenlandske styrker og deres sympatisører.

Mange mener derfor at utenlandske styrkes straks bør trekkes ut av Afghanistan, og at landets innbyggere selv skal løse egne interne problemer.

Hva mener du? Bør afghanerene overlates til seg selv, uten hjelp fra utenlandske styrker?


Må man føle seg som en jævla kjeltring?


VG tester passkontroller rundt omkring i verden. Testene har gitt svært så varierende resultater.

For mens enkelte lands passkontrollører er hyggelige og serviceinnstilte, er passkontrollen i andre land det reneste kryssforhøret!

Mange av oss har nok opplevet en lite hyggelig passkontrollør. Det kan virke som om det enkelte steder ikke finnes retningslinjer for hvordan gjester til landet skal mottas.

Enkelte passkontrollører - som noen p-vakter, vektere og andre i stillinger med en viss makt - synes også å ta ut personlig frustrasjon og mistilpassethet på menneskene de møter på sin vei.

Er passkontrollør et yrke som tiltrekker seg mennesker med maktbehov og trang til å rakke ned på andre?


Virker litt søkt...!


Drapssiktede Mats Alm ble pågrepet da han med store brannskader kom løpende ut av et skogholt og ropte at han hadde funnet den lenge savnede kjæresten Linda Chen.

Jenta hadde vært savnet siden 1. august, og forsvinningen fikk etterhvert stor oppmerksomhet i Sverige.

På dagen da paret skulle giftet seg, var den nå drapssiktede mannen på pub og festet med venner.

Mats Alm stod gråtende frem på TV i programmet "Etterlyst" der han bad om tips som kunne bidra til å finne den savnede kjæresten. Nå kan det vise seg at dette var spill for galleriet og krokodilletårer.

Mange vil nok synes det er et litt vel pussig sammentreff at det var mannen selv som tilfeldigvis fant den savnede kjæresten død.

Hva skal vi tro? Var det tilfeldig at han fant den drepte, eller lukter det svidd av mannens forklaring?




Hva får folk til å drepe familien sin?


En mor og hennes fem barn ble funnet drept i Florida nylig. Barnas far er forsvunnet, og er etterlyst som mistenkt i saken.

Politiet tok seg inn i leiligheten etter at familien ikke hadde blitt sett på flere dager. Synet som møtte politifolkene beskrives som "det grusomste av det grusomme".

De drepte ble funnet i forskjellige rom, og skal være tatt av dage uten bruk av skytevåpen.

Fra tid til annen skjer det tragedier som dette. Vi har heldigvis aldri hatt en like alvorlig sak i Norge, men det er ikke uvanlig at ektefeller eller andre familiemedlemmer er gjerningsmenn i drapssaker også her hjemme.

Man kan spørre seg hva som rører seg i hodet til mennesker som kaldblodig tar livet av sine barn. Vi kan tippe på at narkotika og/eller alkohol har vært involvert, ihvertfall i denne saken.

Hva kan gjøres for å forebygge tragedier som dette her hjemme? Hvilke virkemidler bør man kunne bruke mot personer man frykter vil kunne gjøre slikt?

Alle foreldres mareritt


En toåring er funnet druknet i Glomma ved Sarpsborg i ettermiddag.

Guttens familie var på besøk i et hus som ligger nært inntil elva da toåringen ble meldt savnet. En stor leteaksjon med helikoptere, båter og dykkere ble raskt iverksatt.

De fleste foreldre har kjent på frykten ved at deres små plutselig er utenfor synsvidde. Heldigvis dukker barna som oftest raskt opp igjen.

Tragedien i Sarpsborg i dag kan ikke beskrives med ord. Det er umulig for utenforstående å fatte hvor vondt dette er.

Vår dypeste medfølelse går til familie, pårørende og venner.