tirsdag 22. september 2009

Hva med prevensjon?


Vi leser i vg i dag om den amerikanske forfatterinnen Irene Vilar som i sin siste bok åpent forteller at hun har fått utført 15 aborter i løpet av 16 år.

Det fremkommer at kvinnen lider av en form for selvskadetrang, og at abortene er et resultat av dette.

Man skal være forsiktig med å dømme andre mennesker - og særlig når de har en psykisk lidelse - men å la denne syke kvinnen holde på slik er nok kanskje kritikkverdig.

Problemet er vel kanskje det at samfunnet mangler mulighet til bruk av tvangsmidler i tilfeller som dette.

Har man - eller burde man ha - anldening til å tvangsforeskrive prevensjon til mennesker med lidelser som dette?

Les mer om Irene Vilar her
Se Irene Vilar videoer her



4 kommentarer:

  1. Tja... er ikke prevensjon en toveis greie? Kan man tvangsforeskrive gummi til menn?

    SvarSlett
  2. Om du hadde lest heile artikkelen så vllle du lest at ho brukte prevansjon, men kutta den ut i kortare periodar i ein slags tvangshandlig.
    For å stoppe denne dama måtte ein anten tvangs-sterilisera henne eller tvangsinnlegga henne på lukka avdeling.
    Frivillig sterilisering burde kankje vært eit tilbud i helsevesenet.
    Dette burde kankje også være ein del av uhjelpsprogrammet også. Mange fattige som alt har mange barn ville kankje vært interesert i dette dersom det blei tilbudt gratis. Vi ville då også minske framtidig sultproblem.

    SvarSlett
  3. slike handlinger kan nesten ikke unngås ved kontroll over mennesker. dette er definitivt et sykdomstilfelle, og noe jeg tror er relativt sjeldent. jeg synes hele abortspørsmålet er vanskelig. jeg kan ikke helt se hvordan man skal kunne bestemme over kvinnens avkom før det er født. samtidig ligger det en etisk/moralsk sperre i oss som mennesker mot abort som en iboende respekt for livet. det kreves holdningsendringer i forhold til prevensjon, men en situasjon som denne er uvanlig og sykdomsbefenget.

    SvarSlett
  4. Det finnes jo en måte å forhindre dette på¨- at gutta bruker kondom. Altfor mange skyver ansvaret for antikonseptiva over på jentene, og begrunner dette med mannlig nytelse.
    Når ble det viktigere enn kvinnehelse?

    SvarSlett