tirsdag 29. september 2009

Rapport fra tsunamiområdet!


En tsunami har rammet flere stillehavsøyer, og det rapporteres om flere omkomne. Det totale omfanget av katastrofen er ennå ikke kjent, men myndighetene frykter betydelige skader.

Norske nettaviser der du kan lese mer om tsunamikatastrofen er bl.a. VG nett, Tv2.no og dagbladet.no.

Av internasjonale kilder til anbefales cnn.com
og Sky News.

Oppdateringer:
Ekspert frykter etterskjelv
Siv har familie i området
Minst 39 omkommet
Er ofre over alt
Biler, hus og mennesker feid på havet


Har du linker til flere kilder med informasjon om katastrofen, legg de inn i en kommentar under!


Mannen vi elsker å hate?


Nok en gang er Ari i rampelyset. Denne gangen etter et åpenhjertig intervju - visstnok delvis gjennomført i beruset tilstand.

Man kan si hva man vil om Ari Behn. Men at han tiltrekker seg folks oppmerksomhet er det liten tvil om.

For nesten uansett hvem man spør, så har de en mening om Ari. Noen elsker han, andre hater han. Noen ler og andre gråter. Men en ting har alle felles: Man mener NOE om Ari, og når han snakker blir han hørt.

Og da har han kanskje oppnådd det han vil: Skape debatt og diskusjon. Ikke bare om seg selv, men også om kongehus og kulturelite.


Er personligheter som Ari en berikelse eller en hemsko for norsk kultur og kongehus?

Gutten med gullhjernen ligger an til millionpremie!


Den unge norske sjakkspilleren Magnus Carlsen ligge an til å kunne tjene store penger i en sjakkutrnering i Kina.

Flere av verdens beste spillere kappes om ære - og om penger - i den knallharde sjakkturneringen.

Unge Carlsen er beskrevet som et sjeldent talent, og har så langt gjort rent bord i turneringen. Og det mot særdeles sterke motstandere!

Sjakk får generellt lite oppmerksomhet i norsk media. Men stjerneskuddet Carlsen har likevel laget overskrifter de siste årene. Meget bra, for både sjakken og Carlsen trenger all positiv oppmerksomhet de kan få.

Vi ønsker Carlsen lykke til, og håper han kan cashe inn gode penger og høste ytterligere anerkjennelse i denne turneringen.

Hvorfor får sjakk - som spilles av et stort antall nordmenn - så lite oppmerksomhet i forhold til annen idrett?

Kunne lett vært unngått!


Sørlandet Sykehus HF la ved en feiltakelse ut personlig informasjon på internett slik at det ble tilgjengelig gjennom google.

Sykehuset skylder på rutinesvikt. Men med dagens teknologi er det mulig å installere systemer som hindrer at informasjon som dette lagres til åpne områder.

Her har ikke bare sykehus - men alle som håndterer personopplysninger - en jobb å gjøre.

Stoler du på at det offentlige (og private bedrifter) beskytter opplysningene de har om deg godt nok?

Penger, penger og mer penger. Eneste som hjelper er penger!


Det viser seg at Moland og French ikke får legge frem nye bevis under den kommende ankesaken i Kongo. Nordmennene kan derved på ny bli dømt til døden og Norge til å betale en enorm sum penger.

Slik er nemlig Kongolesisk lov. En millitær ankesak er en reprise av den første, men med nye dommere.

Vi kan da frykte samme resultat som sist: Dødsdom og et erstatningskrav på latterlig mye penger.

Så man kan undre seg. Hva skal til for å få fangene - som vi antar er uskyldige i drap - hjem til Norge? Svaret er nok enkelt: Penger.

Det er kanskje forkastelig etter norske forhold, men enkelte steder må man muligens ty til korrupsjon for å få rettferdighet. Det er ikke umulig at en god slump penger til de riktige personene kan sørge for å få de tiltalte løslatt.

Det er tidligere spekulert i om det var dette man burde gjort umiddelbart etter at de ble arrestert. En rask inngripen og betaling av lokale tjenestemenn for å få de frigitt i det stille - før saken fikk for mye oppmerksomhet.

Lønnsnivået i Kongo er lavt, og mange vil nok tjene ekstra penger om de kan. Det som for oss er en liten sum penger kan for en kongoleser endre livet totalt. En kjapp utbetaling av penger til tjenestemenn og muligens ofrets familie kunne løst saken i det stille.

Men nå er det kanskje for sent.


Bør vi kunne ty til korrupsjon i enkelte tilfeller i land der offentlige ansatte har så dårlig lønn at de uansett må basere seg på å tjene penger på å bli betalt under bordet?

mandag 28. september 2009

Mulig det var gass de fryktet?


En nøden flypassasjer skapte terroralarm i USA nylig da han insisterte kraftig på å få gå på toalettet ombord før avgang.

Til tross for gjentatte oppfordringer fra kabinpersonalet var mannen - som forøvrig var fra midtøsten - fast bestemt på å avlegge toalettet et høyst nødvendig besøk.

Dette fant kapteinen så skremmende at han tilkalte politiet, som satte mannen og hans følge i varetekt.

Fly, bagasje og de mistenkelige passasjerene ble gjennomsøkt, men intet skummelt ble funnet.


Har det gått litt for langt når man ikke engang får trygle om å gjøre litt fornødne uten å bli buret inn?

Berlusconi tjener penger på skandaler!


Nok en gang har Berlusconi havnet på avisenes forsider etter fiffige uttalelser. Det vi ikke tenker på er at han kan tjene penger på alle skandalene han selv lager.

Berlusconi eier en rekke aviser som tjener penger på skandaleoppslag. Hver gang den frittalende statslederen "tilfeldigvis" dummer seg ut, så kan han faktisk tjene penger på det!

Og det er nok av skandaler å velge mellom. Hvor mye penger han tjener på hver skandale er uvisst. Men i Italia selger skandaler aviser minst like godt som her hjemme.

Så når han sier noe dumt tjener han penger. Han kan tilogmed tjene penger når det avsløres at han har hatt kontakt med prostituerte mer enn en gang. Og når han dummer seg ut offentlig: Penger i banken!

Å være frittalende kjendis som selv kan tjene penger på sladrepresse og tabloidaviser er jo intet mindre enn genialt. Norske kjendiser: Se og lær. Eller kanskje "se og hør". For det er store penger å tjene på skandaler!


Det er kanskje mer rettferdig at kjendisene selv tjener penger på egne skandaler enn at pressen skal tjene penger alene på dette?

Ville tjene penger - endte i fengsel!


Politiet visste alt om helikopterranet FØR de dumdristige ranerene forsynte seg med tilsynelatende letttjente penger.

Det viser seg at politiet satt med god oversikt over hva som skulle skje og hvem som var involvert før ranet av tellesentralen.

Som alltid når noen kan tjene penger fort, og det er flere involvert, så vil informasjon bli spredt. Politiet har tydeligvis meget god etterettning inn mot enkelte miljøer der store penger tjenes på ulovlige måter.

Ranerene - som nå nyter vann og brød i fengsel og ikke paraplydrinker i syden slik de planla - ble nok overrasket over politiets kjappe og resolutte inngripen.

De planla rask fortjeneste, men fikk i stedet rask pågripelse.

Men dette er neppe nok til å avskrekke andre med liknende planer om raske penger. Denne gangen gikk noe galt. Noen visste for mye og snakket, eller noen var uforsiktige. De neste som prøver seg på å tjene penger på et gigantkupp vil være mer forsiktige.

For at dette ikke er det siste store ranet, det er ett som er sikkert. Så lenge det finnes store penger og raske penger der ute vil noen forsøke å stjele dem. Slik har det alltid vært, og slik kommer det sannsynligvis alltid til å være.

Når kommer neste store ran, hvor mange penger vil de få med seg, og hva skal til for å toppe hollywoodfaktoren under helikopterranet?

Et stort tap - men noen vil tjene penger...


Det var et stort tap at Michael Jackson ble borte. Og og for mange, som Omer, er det tap av en god venn.

Likevel vil vi i tiden som kommer se mange som vil tjene penger på Jackson. Alt fra imitatorer til selgere av "MJ effekter" - både ekte og uekte - vil forsøke å sko seg på all publisiteten.

MJs formue og eiendeler skal også fordeles blant arvinger. Her ligger det mye, for rettighetene til MJs låter vil tjene penger i mange mange år fremover.

Det er også skrevet at MJ hadde mye gjeld. Spørsmålet er om fremtidige inntekter på rettigheter etc vil tjene mer penger enn det koster å dekke gjelden.

Skarpe advokater vil i alle fall tjene en formue på denne tragiedien, for oppgjør av boet vil utvilsomt havne i retten. Mange ønsker raske penger, og mange ønsker mye penger.

Det er trist at en så stor artist og personlighet for mange kun er en inntekt. Men slik er musikkbransjen. Det er business.


Blir MJs minne overskygget av alle som nå vil tjene penger på artisten?

Nesten snytt for godt betalt jobb


Den ferske stortingsrepresentanten så toppjobb og gode penger fare da hun fikk telefon fra P4.

Heldigvis var det bare en spøk. Men for den 22 år gamle jenta ville det vært merkbart også på lommeboken om jobben hadde røket.

Som stortingsrepresentant tjener man langt over det en gjennomsnittslønn for en 22 åring. De fleste på hennes alder ville jublet og sett på en slik lønn som rene lottogevinsten.

Nå skal det sies at man uavhengig av alder må jobbe hardt for disse pengene. I alle fall i utgangspunktet. Kanskje enkelte eldre tar det litt mer med ro, men de unge og engasjerte legger nok ned en betydelig innsats, og fortjener derved å tjene gode penger.

For de som ønsker å tjene raske penger finnes det kanskje bedre måter enn å stille til valg.


Tjener stortingsrepresentantene for mye penger i forhold til innsatsen?

Hvordan tjene penger - Teori og praksis.


Raske penger - planen var god, men ikke så lett å tjene hundre millioner på tyve minutter i praksis...

Tilsammen seks personer er nå tatt etter ranet i sverige. Ranerene var utvilsomt på jakt etter å tjene penger på en rask og enkel måte. Det var ikke så lett likevel viste det seg.

For selv om de nok hadde en god plan for hvordan de kunne bli rike på kort tid, så var neppe planen god nok til å sikre pensjonen.

Et liv i luksus uten å jobbe blir nok fortsatt bare en drøm for disse. Og om de i fremtiden skulle slumpe til å tjene penger - raskt eller ved å jobbe - så må man regne med at myndighetene vil inndra alt.


Men det er nok utvilsomt flere som drømmer om å tjene penger. Mye penger - raskt. Folk flest klarer seg greit på vanlig lønn, men ekstra penger lokker alltid.

Noen tipper lotto, mens andre finner mer kreative måter for å tjene penger raskt. De seks som nå har brent seg kan se langt etter sine raske penger.

Er det mulig å tjene store penger raskt uten å bli kjeltring?

Maktkamp, krangel og bråk på kammerset


I dag starter de rødgrønne forhandlingene om ny regjeringsplattfom. Både politikk og bemanning av regjeringstaburetter blir hete temaer i dagene som kommer.

iMange er spente på hva disse forhandlingene vil bringe. En ting er imidlertid sikkert: Med SP og SV som like store, så forventer SP en justering i regjeringskabalen.

I tilllegg til bemanning skal det også pusses på politikken. Vi aner diskusjon og miljø, innvandring og Afghanistan. Her er MÅ det nødvendigvis brytes valgløfter, gjøres hestehandler og spises kameler om de tre partiene skal kunne samles om en felles politikk.

En ting er sikkert: Noen tidligere ministre ryker ut, og det er duket for kamp bak de lukkede dører!


Hvilke ministre ryker, og hvilke kjernesaker vil SP og SV måtte ofre?

Styrtrike fiskere snytt for ellevillt party!


Den britiske marinen fant nylig kokain for et par milliarder kroner ombord i et fiskefartøy.

Fiskerene hadde tydeligvis planlagt tidenes partytrip da de satte fra land med tonnevis av prima cola ombord.

Hvorvidt det kun var garvede sjøulker med på cruiset vites ikke, men man må nesten regne med at de hadde både partyjenter og DJ med på festen.

Og vi som trodde fiskeryrket var dårlig betalt og uten særlig fart og spenning. Disse gutta må jo ha hatt verdens beste fiskerlønninger nest etter Røkke for å ha råd til å dra igang en så storstillt feiring.


Sett i lyset av at et knippe sjuskete kystfiskere har råd til å feste opp 2 milliarder på en helt vanlig fisketur, bør vi ta fiskerinæringens klager over dårlige kår alvorlig etter dette?

Naken greve jager neger med øks!


Mia Hundvin tapte veddemål med Anja Andersen og måtte drikke øl naken i bussen på vei hjem fra kamp.

Dette er innledningen til et intervju gjort med Mia om den kritiske boken som nettopp er utgitt om Anja. Det kan utifra overskriften virke som om stakkars Mia ble alvorlig hundset med og tilogmed seksuellt trakassert av den omstridte treneren.

Essensen i dette intervjuet var likevel noe helt annet. Mia følte seg slettes ikke utilpass under Anjas trenerregime. Heller tvert imot.

Likevel klarer altså media å lage en overskrift som oser "sensasjon". Og vi lar oss villig lure.

Og om du lurte: Overskriften på dette innlegget har ikke stort med denne bloggposten å gjøre heller. Men du klikket, gjorde du ikke?


Lar vi oss litt for lett lure av overskrifter som inneholder ordet "naken"?


søndag 27. september 2009

Selv i de beste familier...


Det er funnet enorme mengder grov og bestialsk barneporno på en eks-politimanns PC i forbindelse med at han ble pågrepet i Bergen for en tid tilbake.

Dette viser at selv blandt de barn og voksne skal kunne stole 100% på finnes individer med legning og interesser som er mildt sagt skadelige og sjokkerende.

Det er ingen grunn til å tro at slike mennesker er overrepresentert i politiets rekker, men man bør kanskje stille spørsmål ved om mennesker i makt- og tillitspersoner burde kunne sjekkes bedre.

Et forslag - om kanskje litt drøyt - er om mennesker i slike posisjoner bør akseptere overvåkning av sine internett- og telefonlinjer med verktøy som avdekker fildeling og surfing på tvilsomme nettadresser - eller kontakt med kjente/mistenkte pedofile i inn- og utland.


Hva mener du? Bør enkelte yrkesgrupper akseptere overvåkning?

Oppdrag og oppdrag, fru Blomgo


Med krigstyper skriver avisene nå at Moland og French var på oppdrag i Kongo, stikk i strid med deres tidligere forklaring om "guttetur".

Dette finner vi en smule overdrevent, når vi leser videre etter overskriftene.

Moland og French ville tilby sikkerhetstjenester til personer og virksomheter som ønsket å bevege seg rundt i Kongo. En helt legitim - og nødvendig - business i store deler av verden.

Enhver som har et lovlig ærend i et lovløst land trenger beskyttelse fra personell som kjenner regionen og har en anelse om hvordan man kan ta seg rundt uten å bli kidnappet, drept eller ranet.

I den forbindelse ville de drapstdømte nordmennene rett og slett gjøre seg kjent i landet. For senere å kunne tilby sine tjenester.

De var altså ikke "på oppdrag", drev spionasje eller drev på annen måte med lyssky aktiviteter. De kikket seg rundt og gjorde seg kjent. Totalt udramatisk, og på ingen måte noe å blåse opp på førstesider med krigstyper!


Er pressen litt for flinke til å blåse opp bagateller på førstesiden?

Hvordan tjene mye penger...


Harald Eia høster kritikk for sitt nye programkonsept der han stiller ledende forskere kritiske spørsmål.

Allerede før programmet er på luften møter den kjente komikeren motstand fra forskningsmiljøet. Forskerene hevder intervjuene bar preg av "avhør", og flere vurderer nå å trekke seg fra det hele.

Eia på sin side hevder han har opptrådt korrekt. Det må jo være lov å utfordre akademikere og forskere, og stille kritiske spørsmål til det de gjør for skattebetalerenes regning.

For utenforstående så kan det jo faktisk virke som om enkelte forskere og akademikere lever i sin egen verden og pusler med sitt, og sanker statlig støtte til mer eller mindre luftige og lite matnyttige forskningsprosjekter.

Og for folk flest - og kanskje også for bevilgende myndigheter - så kan det være vanskelig å forstå hva pengene EGENTLIG går til. Det er lett å bortforklare "ikke så mye" med komplisert terminologi og beskrivelser av ting ikke så mange har forutsetning for å forstå.

Når det i tillegg er relativt små fagmiljøer der den ene går god for - og anbefaler støtte til - hva den andre gjør, så er det kanskje enda viktigere at noen utenfra stiller kritiske spørsmål. Om dette så blir pinlig for enkelte statsfinaniserte forskere, så kan man jo ane at spørsmålene er berettiget.

Vi ønsker Eia lykke til med programmene. Om det bidrar til å flytte sårt tiltrengte forskningsmidler fra fjas til nytte gjenstår å se. Men man kan jo håpe.


Er det for lett å få midler til unødvendig forskning i Norge? Bør vi ha mer åpenhet om hvem som for hvilke midler, hva det forskes på og hvilke resultater man oppnår?

Er disse arrestasjonene spill for galleriet?


Svensk politi pågrep søndag formiddag flere personer i forbindelse med helikopterranet.

Siste: Den arresterte helikopterpiloten skal være ansatt i TV4.

Ranssaken har fått enorm medieoppmerksomhet, og presset på det svenske politiet har vært stort for å få fremdrift i saken.

Håndteringen av ranet har vært pinlig for politiet. Det var på forhånd kommet inn tips om at noe slikt skulle finne sted, og slett vakthold gjorde det mulig å sette politihelikopteret ut av spill.

Det jobbes derfor nå på spreng - ikke bare for å løse saken - men også for å vise at politiet ikke er fullt så udugelige som folk kan ha fått inntrykk av.

Man kan derfor spørre seg om de siste arrestasjonene er av reelle mistenkte i saken, eller om dette er et lite, uviktig spor som nå blåses opp for å redde politiets ære.

Er dette spill for galleriet, eller tror du disse arrestasjonene bringer saken nærmere oppklaring?

Har liggi med dama di, søstra di, mora di og DEG!


En ny sexkalkulator regner ut hvor mange indirekte sexpartnere du har hatt.

Kalkulatoren tar utgangspunkt i alder og kjønn på dine direkte sexpartnere, og bruker statistikk til å regne ut hvor mange du totalt sett indirekte har hatt sex med.

Om man leker litt med tall i denne testen, så blir resultatet fort ganske spesiellt. Om man f.eks. oppgir at man har hatt 10 direkte sexpartnere (noen har hatt færre, og noen har jo hatt flere) så kommer antall indirekte partnere opp i flere millioner.


Om vi sammenlikner dette tallet med befolkningstallet her hjemme i lille Norge, så viser denne testen altså at alle har hatt sex med ca alle. Indirekte, i alle fall.

Artig kanskje, at du muligens indirekte har hatt deg med Märtha Loise. Mindre artig kanskje, at dama di indirekte har hatt seg med Ari.


Skremmende tanke, eller bare litt artig?



Løgner! Dette kan umulig stemme!


Serbisk presse navngir nå personer de mistenker står bak helikopterranet i Stockholm.

De navngitte mennene skal ha bakgrunn fra serbiske spesialstyrker, og er velkjente kriminelle i Serbia.

Spørsmålet er om pressen har blitt litt for ivrige etter å selge aviser, eller om de faktisk sitter på reell innsideinformasjon i saken.

Om avisens kilder har rett, hvorfor gikk de da til avisen i stedet for til politiet? Med tanke på den utlovede dusøren på 7 millioner ville det jo være dumt å snakke med en journalist i stedet for svenska polisen.

Er sensasjonshungeren blitt for stor i denne saken?

Whitetrash!


To jenter ble fredag kveld bortført og voldtatt i Oslo. Jentene skal ha blitt holdt fanget i en leilighet på ukjent sted i flere timer før de klarte rømme.

Jentene ble tvunget inn i en mørk, eldre bil av to ukjente menn utenfor karaokebaren Trumpet i oslo. Etter en kjøretur ble de truet til å bli med inn i leiligheten der ugjerningen skal ha funnet sted.

Jentene er ikke kjent i Oslo, og har ennå ikke klart å vise politiet hvor leiligheten ligger.

Man kan spørre seg om hva slags whitetrash lowlife scum som får seg til å gjøre slikt mot unge og muligens berusede jenter.

De skyldige bør straffes strengt!


Prioritererer politiet saker som dette høyt nok, og er det håp om at gjerningsmennene blir tatt?