tirsdag 6. oktober 2009

Strengere regler for frakt av sauer?


Nye EU regler kan gi piloter arbeidsdager på inntill 14 timer. Galskap, mener piloter og kabinpersonale, som nå aksjonerer mot flyselskapenes forsøk på å spare penger.

Det antas at så mye som 15-20 prosent av alle flyulykker skyldes utmattede eller trette piloter. Å gi allerede pressede piloter enda lengre arbeidsdager er da kanskje ikke så lurt.

For yrkessjåfører er det meget strenger regler for kjøre- og hviletider. Reglene for kjøring på landevei kan virke strengere enn reglene for piloter.

Det stilles altså større krav til en som skal frakte et lastebillass med sauer i ødemarka enn til en som skal føre et fly med hundrevis av mennesker over tett befolkede områder.


Går flyselskapene for langt i sin iver etter å kutte kostnader og tjene penger?

mandag 5. oktober 2009

Et quarter på overtid i jakten på penger...?


Quart begjæres etter alle solemerker konkurs. Dette på grunnlag av manglende utbetaling av lønn og feriepenger til de ansatte, ca 3 millioner kroner.

iQuart ledelsen jobber imidlertid fortsatt på spreng for å reise penger som trengs for å dekke 30 millioners underskuddet fra årets festival.

30 millioner er et enormt beløp. Og det sier seg selv at en rekke bedrifter og privatpersoner har tapt stort på festivalen. Likevel tror mange at det kan bli ny festival til neste år.

Spørsmålet er om noen i det hele tatt vil levere varer og tjenester til festivalen om årets kreditorer taper alt. Det vil i tilfelle medføre stor risiko. En risiko mange muligens vegrer seg for å ta.

For selv om festival er stas, så er penger tross alt penger. For en leverandør kan noen hundre tusen - eller millioner - tapt bety kroken på døra. Ikke mange vil gamble så høyt.


Tror du det blir Quartfestival neste år, eller er dette utopi? Bør tapssluket av en festival avlives en gang for alle?

Så NÅ var det hele en lek og et spill om penger!


En ny kilde bekrefter nå at Moland og French virkelig hadde planer om et krigsspill i Afrika, slik de selv har hevdet. Kilden har selv investert penger i prosjektet, omkring 350000 kroner, som muligens må ansees som tapt.

Disse opplysningene kan bidra til å renvaske de to nordmennene for anklagene om leiesoldatvirksomhet, og forklarer de brutale treningsvideoene.

Men likevel: Gutta sitter fengslet for drap. Og det ser ut til at det er for sent til at penger kan være løsningen til å få de hjem.

Mye tyder på at de faktisk ER uskyldige, selv om mange her hjemme fortsatt tror de er drapsmenn. Sannheten er det bare de selv som kjenner.


Bør disse nye opplysningene medføre at vi legger økt press på Kongo for å få nordmennene hjem?

søndag 4. oktober 2009

26 gutter skilt fra menn....


26 av 150 svenske elitesoldater som deltok på en knallhard øvelse nylig måtte ha legehjelp i etterkant. Soldatene er for skrale, mener svensk forsvarstopp.

iOg han har rett i det. Elitesoldater skal kunne takle slike omstendigheter. Gjør de ikke det er de enten ikke laget av rette materiale, eller de er for dårlig trent.

Og det siste er muligens tilfelle i denne saken. Soldatene har nettopp påbegynt sin spesialutdanning, og har ennå ikke rukket å bli "herdet".

Men samtidig kritiseres ofte forsvaret for å drive sine soldater for hardt. I denne snillismens tidsalder trekkes stadig oftere ord som "arbeidsmiljø" inn i kritikken.

Det kritikerene ofte glemmer er at disse soldatene - kanskje bare om få måneder - kan befinne seg i en krigssituasjon. Uten beinhard trening og topp utholdenhet kan soldatene dø.

En øvelse som dette skiller gutter fra menn. De som ikke takler presset må enten lukes ut, eller trene hardere. Det er derfor man har øvelser. Ikke bare for å trene, men også se HVA man må trene mer på, og HVEM som trenger ekstra trening. Eller ikke egner seg.


Blir nordiske soldater trenet for snillt med tanke på hvilke oppdrag som venter dem?

Nakenhet, dobbeltmoral, image og barneblod!


Hundrevis av Greenpeacetilhengere poserte nylig nakne med vinflasker for å advare mot klimatrusselen.

At scenariet var en vingård, og at nakenmodellene holdt vinflasker er kanskje en symbolikk som det tar oss litt tid å forstå, men som kan være en kraftig påminnelse om vår vestlige dekadense.

For i Europa og ellers i vesten benyttes enorme jordbruksområder til dyrking av druer og korn som benyttes i produksjon av totalt unødvendige varer som vin, øl og sprit.

Disse avlingene dyrkes på områder og med ressurser som ellers kunne blitt brukt til matproduksjon til en stadig større sultende befolkning i den tredje verden.

Vin, øl og sprit er luksusvarer som vi ikke trenger. Og den som tør kan forsøke regne ut hvor mange barneliv som kunne vært reddet fra sultedøden for hvert glass vin, hver halvliter øl eller hver drink vi tyller i oss.

Dobbeltmoralen er direkte kvalmende når "miljøvernere" diskuterer forbrukersamfunnet og fordømmer "de rike" halvveis ned i rødvinsflaske nummer to. Eller over et par-tre halvlitere til 60 kr pr stk. Minst.

For prisen av en flaske vin eller et par halvlitere kunne man holdt en sultende afrikansk familie i live i en måned. Eller betalt skolegangen for et barn i ett år.

For ikke å snakke om de miljøbelastninger man påfører planeten ved å støtte produksjon av totalt unyttige varer som vin, øl og sprit.

I Norge er det mange som liker å gi inntrykk av at de er engasjerte i miljøvern, bærekraftig utvikling og støtte til fattige land. Grønne varer og fairtrade er i skuddet. Slikt er politisk korrekt og gir en tidsriktig image.

Det vi ikke tenker på er at vi like gjerne kunne drukket afrikansk barneblod i stedet for vin. Hver krone brukt på alkohol fremfor på nødhjelp er en spiker i et uskyldig barns kiste.

Er norske "miljøvernere" dobbeltmoralister, egoister og dekadente miljøsvin som tenker mer på egen image enn på hva som EGENTLIG er viktig og riktig bruk av ressurser?

Gi oss en annen dans. Please!


Nok en omgang "skal vi danse" er over. Og igjen skapes overskrifter i media. Når skal vi få nok av denne dansinga?

Greit nok, synes mange, at det er danseshow på TV midt i beste sendetid. Man kan jo bare bytte kanal.

Men at dette programmet med sine kjendiser blir "godt stoff" hos landets største og viktigste nyhetsformidlere irriterer en del.

For skjer det ikke viktigere ting i verden enn at et knippe godt betalte kjendiser viser sine varierende danseferdigheter på TV?


Har vi fått nok av "skal vi danse" i nyhetene nå?

Letttjente penger?


Moland og French så utsikter til å tjene penger på å trene opp leiesoldater for afrikanske krigsherrer og geriljagrupper. I stedet endte de to eventyrerene i fengsel.

Det fortelles nå at Moland er alvorlig malariasyk i fengselet. Det er problemer med å skaffe legetilsyn og medisiner.

I kongolesisk fengsel betyr tilgang på penger alt. Har man penger kan alt kjøpes. Har man ikke tilgang på penger blir det vanskeligere. Heldigvis har nordmennene hjelpere på utsiden, men det vites ikke hvor lenge det er økonomi til å kunne hjelpe.


Bør norske myndigheter skaffe penger så Moland og French sikres bedre forhold?

Fakta mot fordommer

Politimesteren i Tromsø truer med bøter til billister som kjører med piggfrie vinterdekk. Ødeleggende utspill, mener de som i lang tid har kjempet for aksept for at piggfrie vinterdekk er et godt alternativ til piggdekk.

For selv om piggdekk nok er de beste på isføre, så medfører bruk av piggdekk økt slitasje på veidekke og luftforurensning i form av svevestøv.

Mange er derfor i tvil om de skal kjøpe piggfrie vinterdekk eller ikke. Politimesterens utspill vil nok utvilsomt påvirke manges valg, slik at de kjøper piggdekk i stedet.


Bør mennesker med fremtredende offentlige stillinger ha lov til å ytre personlige meninger basert på synsing i en sak som dette?