fredag 25. september 2009

Snøfnugg i helvete!


Tjostolf Moland og Joshua French må sone flere år i Kongo dersom de taper ankesaken.

De to nordmennene er dømt til fem dødsstraffer hver, men vil ifølge kongolesiske myndigheter ikke bli henrettet.

Men om de taper ankesaken ligger det an til at de må sone flere år i kongolesisk fengsel før en eventuell utlevering kan finne sted.

Kongolesiske fengsler er ikke akkurat kjent for sine gode soningsforhold, og at innsatte blir drept av medfanger eller dør etter vanskjøtsel, mishandling eller sykdom er slettes ikke uvanlig.

Så spørs det om våre hvite venner holder ut stort lengre i fengsel i Kongo enn et snøfnugg i helvete...

Hva tror du? Har de norske eventyrerene særlig sjanse til å overleve flere år i fengsel i Kongo?

31 kommentarer:

  1. De ha begått forbryttelsen i Kongo og da er det like greit at de sone i Kongo.

    SvarSlett
  2. sa du vet at de er skyldige?

    SvarSlett
  3. Tja, ingenting som tyder på noe annet. I mord da selvfølgelig.

    SvarSlett
  4. Ikke kall disse to våre hvite 'venner'. Sjansen for at de har gjort dette er ikke helt fraværende, med det vi har fått vite om deres virksomhet.

    SvarSlett
  5. Når de vil være tøffe karer i Kongo kan de vel ha det litt tøft i Kongo. Kanskje var de på en troféjakt? Først en neger og så nesehorn, leopard, bøffel, elefant og løve siden?

    SvarSlett
  6. Don't do the crime, if you can't do the time...

    SvarSlett
  7. De har uansett urent mel i posen og jeg synes derfor også at en fengselsstraff i kongo er på sin plass!

    SvarSlett
  8. La dem dø i Kongo. Hvorfor skal Norge bry seg om disse kriminelle utskuddene? Vi hyler og skriker hver gang en innvandrer begår drap her i landet og da bør vi klare å tenke oss til hvordan kongoleserne føler det ovenfor disse.

    Selv kunne jeg godt tenke meg at vi også her i landet hadde henrettet utenlandske drapsmenn.

    SvarSlett
  9. Tror disse tøffe "krigslystne" mennene har vært ute en vinternatt før. Så de skal nok klare seg..
    Uansett skyldige i drap eller ikke. Noe muffens har disse karene drivet med. Så kanskje vi ikke skal være så alt for hjelpsomme med å få dem hjem, til en hver pris

    SvarSlett
  10. For en korka gjeng. Godt ikke dere sitter i noen jury - da ville rettstilstandene i Norge vært like uutvikla som de er i Kongo.

    Jeg synes ikke det er merkelig at Kongo guttas syn på krig som underholdning og moro er vanskelig å fatte for folk i et krigsherjet land. Forøvrig er det vanskelig for meg også å fatte at noen kan synes at krig etc. er en lek, men det gjør dem ikke skyldige i annet enn å være umodne, bortskjemte rikmannsgutter som er litt teite i pappen.

    Egentlig akkurat som en gjennomsnittlig norsk gutt som er proppet full med propagandaromantiske historier fra 2.verdenskrig. Et par løgnhistorier av det slagene hvor plutselig alle var aktive i motstandbevelgelsen og alle kjempet hardt for fedrelandet i årene 1940-45. Kongoguttas naive, eventyrlystne tilnærming til krig er resultatet av to generasjoners løgnhistorier om krigen.

    SvarSlett
  11. Er nå ikke så helt sikre på at de ble angrepet av en bande. Hadde noen skutt etter meg så hadde jeg stukket av langt ut i bushen. Og slettes ikke stått ved bilen og tørket blod, og flirt som en annen halvtomsing

    SvarSlett
  12. Takk til NRK 2, Spekter for opplysende program om Kongo og dets historie. I over 100 år er dette landet blitt plyndret for verdifulle mineraler. Kongoleserne er blitt mishandler og herja med på det grusomste av Den Hvite Mann, helt opp til våre dager.Er det rart hvite mennesker er hatet? "Våre" to gutter befant seg i et område i Kongo, med uro og kamper. Livsfarlig, osm "ikke er for amatører". Skal den norsk stat alltid redde ut nordmenn som ikke oppfører seg i utlandet, og som havner i trøbbel? Hvordan ville vi ha reagert om vi snudde hele greia på hodet, at kongolsere her i landet lekte krig i de norske fjellene, det blir drap, kongoleserne roper på egne myndigehter om å redde dem ut og hjem. Klart våre gutter har det grusomt. Klart deres familier lider. Men uansett: Skulle ønske vi kunne slutte med vår hvite arroganse..

    SvarSlett
  13. De gikk vel tom for penger, ville ta de tilbake, stikke av med bilen over grensa... skyldige som faen! la de sitte der...

    SvarSlett
  14. La dritten sitte der de sitter!!Hva blir det neste? Skal Norge betale for alle norske kriminelle? Narkosmuglere pedoer,mordere, leiesoldater og annen dritt kan sitte der de sitter. Der har de fengslel ikke som Norges hoteller hvor gjestene (fangene) sjekker inn nå/hvis det passer dem.

    SvarSlett
  15. ”Takk til NRK 2, Spekter for opplysende program om Kongo og dets historie. I over 100 år er dette landet blitt plyndret for verdifulle mineraler. Kongoleserne er blitt mishandler og herja med på det grusomste av Den Hvite Mann, helt opp til våre dager.”

    Det er riktig at landet har blitt plyndret for mineraler, men faktum er likevel er Kongo er et land som uansett er svært rikt på naturressurser, og kolonitiden er for lengst forbi. Jeg deler heller ikke din elendighetsfortelling om effektene av kolonitiden, om et i utgangspunktet rikt kontinent som har blitt utplyndret og undertrykket , og som derfor er fattig og sinte på europeerne. Dersom Afrikas fattigdom skyldes effekten av kolonisering, kan en etter din logikk slutte at de fattigste og mest dysfunksjonelle landene i Afrika også har opplevd mest kolonialisme. De to statene som per definisjon aldri har vært kolonier i Afrika er Liberia og Etiopia. Førstnevnte er et ustabilt og utfattig krigshelvete, og Etiopia er ikke så veldig mye bedre. Sør-Afrika var derimot det mest kolonialiserte landet i Afrika, og var samtidig Afrikas rikeste land og det første landet i verden som gjennomførte en hjertetransplantasjon. Fakta er at Afrika dør for Sahara i hovedsak var totalt usivilisert før kolonitiden, uten særlig infrastruktur, teknologi, medisin, rettssystem og andre goder av sivilisasjonen. Primitive stammesamfunn hvor det var den sterkestes rett, med utbredt slaveri, sult og elendighet og hvor et menneskeliv var mindre verdt enn en pose bananer på Rema. Kolonitiden var faktisk et fremskritt for befolkningen i Kongo på en rekke området.

    Ellers trodde jeg i min naivitet at det var belgierne, og ikke Den Hvite Mann som koloniserte Kongo. Eller skal jeg som norsk føle noe skyld for at belgierne koloniserte landet fordi jeg tilfeldigvis har samme farge i ansiktet som dem? Kan rasistkjerringa Ingeborg gi meg en forklaring på dette?

    ”Er det rart hvite mennesker er hatet?”

    Det er ingen rasjonell forklaring på hvorfor hvite mennesker skal være hatet. Om hvite mennesker i Afrika er hatet er det på grunn av rasisme. Jeg kan sånn sett forstå logikken i at belgiere ikke er så velkomne ut fra et afrikansk nasjonalistperspektiv, men det er ingen logisk grunn til at kongoleserne skal hate nordmenn i Kongo for hva belgierne gjorde. Det er omtrent like logisk som å hate islandingene for at Tyskland invaderte Norge under andre verdenskrig.

    SvarSlett
  16. ”"Våre" to gutter befant seg i et område i Kongo, med uro og kamper. Livsfarlig, osm "ikke er for amatører".”

    Og så?

    ”Skal den norsk stat alltid redde ut nordmenn som ikke oppfører seg i utlandet, og som havner i trøbbel?”

    For det første vet vi ikke hva som har skjedd i denne saken. Bevismaterialet er for lengst ødelagt, en tok seg ikke bryet med å ta DNA, en har ikke identifisert mordvåpenet, og i tillegg var det en rekke irregulariteter i forbindelse med prosessen mot dem, blant annet vitner som krevde erstatning og som dermed hadde økonomisk interesse av å få dem dømt. Hadde nordmenn blitt arrestert i Tyskland, Spania, Australia eller et annet land med et noenlunde fungerende rettsvesen ville jeg sagt at de fikk klare seg selv. Men i dette tilfellet er det så åpenbart at de ikke har fått noe som ligner på en rettferdig rettssak at den norske staten bør jobbe diplomatisk med kongolesiske myndigheter.

    ”Hvordan ville vi ha reagert om vi snudde hele greia på hodet, at kongolsere her i landet lekte krig i de norske fjellene, det blir drap, kongoleserne roper på egne myndigehter om å redde dem ut og hjem.”

    Da regner jeg med at det hadde blitt sikret bevismateriale og at en rettssak hadde foregått etter normale prosedyrer. Ikke så fancy som i kongo med dansing på bordet i rettssalen og tusentalls av milliarder i søksmål mot den kongolesiske staten – bare noen ganske grå og kjedelige dager i retten, hvor noe så trivielt som å få frem sannheten hadde vært i fokus. Når dét er sagt hadde jeg ikke hatt noe imot at en gjerningsperson fikk sone hele straffen i hjemlandet.

    ”Klart våre gutter har det grusomt. Klart deres familier lider. Men uansett: Skulle ønske vi kunne slutte med vår hvite arroganse.”

    Noen som orker å ta seg litt tid til å opplyse denne rasistkjerringa?

    SvarSlett
  17. hallo... maken til hetsing har jeg ikke sett maken til. Vi kan synse/mene/spekulere til vi blir blå ræva uten å komme en centimeter nærmere sannheten.For det er d strengt tatt bare karius og baktus som vet noe om. Så får vi vente å se hva ankedommen blir da..Kanskje den neste rettsaken blir litt mere opplysende og normal enn den forrige..Så det er bare å vente og se og håpe på en rettferdig dom.. Og soning i kongo er vel likestilt med en fullbyrdig dødsdom vil jeg tro så da er det vel mange hatefulle nettsynsere som blir fornøyde .. Fy

    SvarSlett
  18. Gutter ? De er voksne menn. Har sikkert sett for mye på Rambofilmer. La de sitte der til de myggler.

    SvarSlett
  19. Mange forskjellige Synspungter her inne på denne saken.
    Har reflektert over noen punkter:

    1: Hva de gjorde i Kongo.
    Sikkerhets selskapet deres har det reint mel i posen?
    2: bildene av en av de siktede som vasker blo ut av setet smilende( uansett om du akkurat har overlevd et ran og blitt beskutt ville man jo uansett ikke tatt bilder smilende av det.
    3 Bildene av trenings leiren ? med den syke forklaringen !!
    4: ikke regne med at ola dumk kan gjøre som de vil og vente at staten kommer og ordner opp.

    nei de får bare sitte der de er og tenke over hva de har gjort.

    SvarSlett
  20. Hvis disse 2 skal utleveres til norge, så må jo jentene i Bolivia også bli hentet hjem... Går ikke ann med forskjellsbehandlign.
    Og de har tross alt gjort en forbrytelse der nede og da bør de ta konsekvensene av dette, og sone straffen der nede. De bør ikke få forskjellsbehandling kun pga at de er norske statsborgene!!!

    SvarSlett
  21. Hadde stor interesse for saken i begynnelsen.
    Men så viste det seg da at disse to mennene ikke er så uskyldig som det ser ut som.
    Gidder ikke å ofre saken en tanke lenger,hvis du reiser til slike land og ikke skjønner konsekvensene av dine handlinger. Ja, da har du ikke mye mellom øra og får versegod betale prisen!
    Kanskje det går opp et lys for andre som hadde tenkt seg på en samme reise?..
    Idioter.

    SvarSlett
  22. Har overhodet ingen sympati med disse to nissene. "Turister i Kongo". o.s.v. Hva med en "helgetur til Kabul", e.l.?? Herregud, ingen av disse to har rent mel i posen, det skjønner vel ethvert oppegående menneske ?? Og det kommer sikkert fram flere opplysninger i pressen etterhvert som ikke er til deres fordel.... la dem sitte i kongolesisk fengel til de råtner !!

    SvarSlett
  23. Her er det mye å si... Bare en ting: "Den Hvite Mann" "hate hvite mennekser" osv var selvfølgelig ment som det det er: generalisering, generalisering, og ikke minst: ironisering. Slik vi alle lett driver med. Sier ikke mer om dette. Det er altfor velkjent. Dersom du/dere har anledning til å se/laste ned Spekter fra onsdag 23/9, så gjør det. God folkeopplysning. Takk. Nå får saken gå sin gang...

    SvarSlett
  24. Har fulgt med "saken" og synes de to dømte fremstår som to guttunger som først nå er "satt på plass". Kanskje litt for sent men ... Når tiltalte etter å ha fått dødsdommen ber retten "henrette seg selv" viser det totalt mangel på respekt og ydmykhet. Hvem får da sympati med hvem ? Den som leker med ilden kan fort brenne seg kraftig. Skjønner egentlig ikke at VG ønsker å bruke så mye spalteplass på en slik sak. Det eneste må være at dette selger. Enig med Støre at det er uaktuelt å kjøpe disse fri. Det kommer nok desverre "Norge" til å gjøre. Blir dommen fra Kisangani opprettholdt av høyere rett må de være voksne nok til å se for seg et langt opphold i fengsel i Kongo. Det er det eneste riktige. En ligger som man reder sier et gammelt ordtak ... Jeg har iallfall INGEN sympati med disse to. Når far til Moland kjøpte våpen i konfirmasjonsgave til sin håpefulle og dette nå er i Afrika ??? Har ikke foreldrene har ansvar for en 15 åring konfirmant eller tar jeg feil ? Skal man gi barn våpen ? Når så far fremstår i hylekoret blir det hele latterlig dumt. Jeg har full tillit til rettsystemet i Kongo.

    SvarSlett
  25. Først: kan noen komme med en annen metafor for dette jævla skittne melet alle snakker om!
    To: Hvorfor i svarte granskauen skulle ikke foreldre få kjøpe jaktrifle til sin sønn/datter i konfirmasjonsgave?? Nå starter elgjakta i morgen og det er en fin aktivitet for både gamle og unge.I norge er det rimelig strengt mht oppbevaring og bruk etc ang våpen. jeg er sikker på at far nok hadde oppsynet med rifla mens gutten var umyndig, men det er vel vanskelig for han å kontrollere hva en 30 åring gjør med sitt eget jaktvåpen eller..?
    Tre: Åjs du har full tillit til rettsystemet i Kongo!!!!! Hm artig.. Her tror jeg at jeg sier LOL. (ungdomsspråk..hehe)

    SvarSlett
  26. Jeg tror gutta er uskyldige i drap, men samtidig støtter jeg at Støre sier at de ikke vil betale for å få dem hjem.
    Ikka la dem tjene noe på dette, det er jo det de har vært ute etter siden dag èn.
    Vi kan ikke gi etter her, for da vil vi få flere slike farser av rettssaker i fremtiden.
    Ikke betal dem en øre !

    SvarSlett
  27. "Jeg har full tillit til rettssystemet i Kongo".

    Haha, det er årets morsomste statement.
    Kan ikke fatte at det er sant at noen kan lire av seg dette.
    Ufattelig.

    Vel, har man tillit til rettssystemet, så skal altså Kongen vår stå bak, og Norge være skyldige i spionasje på Kongo.
    Lenge leve idiotien !

    SvarSlett
  28. Herregud - er så mye dumme folk i dette landet at jeg blir skremt.


    1. Jentene i Bolivia ble tatt med narkotika på seg. De sier at de ble lurt. Mulig det - men det er umulig å bevise.

    2. Moland og French har i følge kongolesiske militære begått et drap de ikke kan bevise ovenfor en domstol med bevis som holder i vestlige rettssystem. Et bilde som viser at Moland vasker blod, et våpen (som noen MENER er drapsvåpenet - men ingen gidder jo å sjekke om det er avfyrt, om kulehullet i sjåføren kan ha blitt lagd av våpenet etc etc). De har også blitt dømt på indisier.


    3. Rettssystemet i Kongo.....hvilket rettssystem???? Herregud altså.

    4. "Ikke rent mel i posen"? "Alle forstår at de er skyldige? Herregud - du som skriver dette er like tett i skallen som de militære kongoleserne


    Hva de to gutta gjorde i Kongo er helt revnende likegyldig, ville noen av dere blitt dømt for et drap som dere ikke hadde begått????


    Og forresten; det er FULLT LOVLIG å etablere sikkerhetsselskap i utlandet (som egentlig ikke var et sikkerhetsselskap, men et selskap som skulle arrangere events)



    Herreguuuud.....

    SvarSlett
  29. Jeg er enig men han som sier at han har full til-lit til rett-systemet i Kongo. Det er nå bare engang slik at hvis jeg drar på elgjakt så må jeg avlegge jegerprøven samt at jeg må bestå "storviltprøven". Blir du kontrollert og dette ikke er i orden har du et problem... Det vi snakker om "her" er utlendinger med våpen som tar seg til rette (dreper) og med et smil rundt munnen vasker bort sine kriminelle spor. Herregud dette blir for dumt selv for en som har gått på søndags-skolen. La de stå skolerett og konfronter dem med møkka de har stelt istand. Medfølelse fra min side eksisterer ikke ! Alle i Kongo roper blod og det forstår jeg. Kjører jeg i fylla og dreper noen, ja da er jeg skyldig i drap. Skyter du noen med en hagle du har fått i konfirmasjonsgave er det drap. Gutta får ta den straffen de er blitt idømt. Om det er døds-straff er mindre vesentlig. Oppgjørets time er kommet. Er man pingle må man ikke bevege seg fra skjørtene til mora si... Pappaen som ga sin håpefulle "gunneren" kan angre på at det ikke var en ertergunner. Sorry vær voksen nok til å ta ansvar ... Jg har bare et spørsmål! Bruker de galge eller hva i Kongo ?

    SvarSlett
  30. Heisann Ola Dunk !
    La Norge betale dem ut fra Kongo. Det er sikkert OK og ha et drap eller to på CV`n fra Afrika.
    Da kan de dra tilbake og vise vei for flere pappagutter fra Østlandet. De kunne heller ha kommet nordover og målt krefter med oss fiskere som snart ikke får betalt for fisken som vi sliter livet av oss for å få på land ...

    SvarSlett
  31. Til anonym kl.2045
    Kulehull fra hagle ?
    Skjerp deg !!!!
    Hele hodet var borte.
    Skyter du noen i hodet med ei hagle er hodet borte.
    Rent drap altså !!!

    SvarSlett