onsdag 23. september 2009

Smittevarsel godt eller dårlig tegn?


Tine trekker tilbake et parti lettrømme og yoghurt etter at det er oppdaget e.coli bakterier!

Fra tid til annen ser vi oppslag som dette i media der ulike produsenter varsler om bakterier i sine matvarer.

Som oftest blir få eller ingen syke av disse bakteriene, og det kan til tider virke som litt hysterisk å rope"ulv" for den minste lille ting.

Men det har vært tilfeller der mennesker har dødd etter inntak av farlig mat.

Problemet er gjerne at det er i de tilfellene det IKKE varsles i media på forhånd at folk blir syke - og det er først etter nitidig detektivarbeid man finner smittekilden.


Er norsk matsikkerhet bra nok, eller er de varslene vi ser i media kun toppen av et fjell av tvilsom mat?

3 kommentarer:

  1. Lurer på hvordan bakteriene har kommet seg fra noens avføring og oppi produktene. Jeg tror jeg bytter meieri jeg...

    SvarSlett
  2. Nå er det faktisk slik at e.coli er en ganske vanlig bakterie i råmelk, men disse drepes under varmebehandlingen av melken på meieriet. Du har også e.coli på hendene dine også til en hver tid. Når du vasker hendene reduserer du antallet, men fjerner de ikke. Det samme gjelder kjøtt, dette kan være e.coli på yttersiden av kjøttet men dette fjerner vi under varmebehandlingen eller konserveringen av kjøttet. Så lenge du velger å spise fersk mat er dette en "risiko" du må ta. Lykken er jo at det er ekstremt lite e.coli av den farlige typen i dette landet, så sannsyneligheten for å bli syk av det er minimal i Norge. Reiser du ned i Europa eller andre deler av verden er situasjonen en helt annen!

    SvarSlett
  3. E. coli er en enterisk bakterie som ikke overlever særlig lenge utenfor tarmsystemet (eller miljøer med lignende vekstbetingelser - dette inkluderer ikke råmelk eller hud). Funn av bakterien i mat, vann o.l. brukes derfor som indikator på fekal kontaminasjon.

    Greit nok at TINE kanskje ikke er direkte skyld i de kontaminerte produktene, men et eller annet sted på veien fra kuene til produktpakkingen har melkeproduktene vært i kontakt med avføring.

    SvarSlett