søndag 27. september 2009

Hvordan tjene mye penger...


Harald Eia høster kritikk for sitt nye programkonsept der han stiller ledende forskere kritiske spørsmål.

Allerede før programmet er på luften møter den kjente komikeren motstand fra forskningsmiljøet. Forskerene hevder intervjuene bar preg av "avhør", og flere vurderer nå å trekke seg fra det hele.

Eia på sin side hevder han har opptrådt korrekt. Det må jo være lov å utfordre akademikere og forskere, og stille kritiske spørsmål til det de gjør for skattebetalerenes regning.

For utenforstående så kan det jo faktisk virke som om enkelte forskere og akademikere lever i sin egen verden og pusler med sitt, og sanker statlig støtte til mer eller mindre luftige og lite matnyttige forskningsprosjekter.

Og for folk flest - og kanskje også for bevilgende myndigheter - så kan det være vanskelig å forstå hva pengene EGENTLIG går til. Det er lett å bortforklare "ikke så mye" med komplisert terminologi og beskrivelser av ting ikke så mange har forutsetning for å forstå.

Når det i tillegg er relativt små fagmiljøer der den ene går god for - og anbefaler støtte til - hva den andre gjør, så er det kanskje enda viktigere at noen utenfra stiller kritiske spørsmål. Om dette så blir pinlig for enkelte statsfinaniserte forskere, så kan man jo ane at spørsmålene er berettiget.

Vi ønsker Eia lykke til med programmene. Om det bidrar til å flytte sårt tiltrengte forskningsmidler fra fjas til nytte gjenstår å se. Men man kan jo håpe.


Er det for lett å få midler til unødvendig forskning i Norge? Bør vi ha mer åpenhet om hvem som for hvilke midler, hva det forskes på og hvilke resultater man oppnår?

2 kommentarer:

  1. Det er vanskelig å bedømme nyttigheten av en forskning før en ser resultatene, og derfor er det også vanskelig å bedømme hva slags forskning som bør få midler og ikke også. I tillegg er folk forskjellig, og der hvor noen drar nytte av en forskning vil andre føle at de ikke får noe tilbake. Så å bedømme hva forskning som er fjas og hva som er nytte synes vanskelig.

    Det er lov å utfordre forskere og akademikere, det skjer hver eneste dag, men skal en forvente respekt fra forskere og akademikere må en også møte de med respekt. Dette innebærer at en er saklig og rettferdig.

    Eia sier han ønsker et seriøst program om forskning, men når han ikke legger til grunn hverken objektivitet eller rettferdighet så mister det sin styrke som et program som omhandler forskning. Istede fremstår programmet som en dokumentar om noen gitte teorier.

    SvarSlett
  2. Vanskelig å si stort uten å ha sett programmet. Men på generell basis kan man jo si at dette miljøet er så lukket og preget av "grader" at det er verdt grundig kritisk lys utenfra.

    Thomas Hylland Eriksen har vel aldri fremstått som annet enn en fjasenisse.

    SvarSlett