søndag 27. september 2009

Er disse arrestasjonene spill for galleriet?


Svensk politi pågrep søndag formiddag flere personer i forbindelse med helikopterranet.

Siste: Den arresterte helikopterpiloten skal være ansatt i TV4.

Ranssaken har fått enorm medieoppmerksomhet, og presset på det svenske politiet har vært stort for å få fremdrift i saken.

Håndteringen av ranet har vært pinlig for politiet. Det var på forhånd kommet inn tips om at noe slikt skulle finne sted, og slett vakthold gjorde det mulig å sette politihelikopteret ut av spill.

Det jobbes derfor nå på spreng - ikke bare for å løse saken - men også for å vise at politiet ikke er fullt så udugelige som folk kan ha fått inntrykk av.

Man kan derfor spørre seg om de siste arrestasjonene er av reelle mistenkte i saken, eller om dette er et lite, uviktig spor som nå blåses opp for å redde politiets ære.

Er dette spill for galleriet, eller tror du disse arrestasjonene bringer saken nærmere oppklaring?

18 kommentarer:

  1. jag er inta dum jag er bara svensk....

    SvarSlett
  2. Vet ikke hva , men noe må gjøres. Kriminaliteten vokser dag for dag, og det ser ut som om politiet i Norge og Sverige er maktløse. Jeg har adlri hatt stor tillit til politiet, men nå er det på nullpunktet. Tror vi trenger ynger mennesker inn i politiet som blir utdannet i utlandet hvor de har mer erfaring med kriminaliteten. Er ikke sikker det er den riktige løsingen, men slik vi har det i dag kan ikke fortsette. Vi er jo snart redde for å gå ut. Kiosker blir overfalt, bensinstasjoner, banker, butikker, hus, leigligheter og hytter, vi er jo ikke trygge noen steder lenger.

    SvarSlett
  3. Man kan inte frihetsberöva människor utan skälig misstanke. Det vore alltså olagligt att gripa människor bara för att nå resultat.

    Konstig åsikt...

    SvarSlett
  4. Og en annen idiotisk ting som jeg har lest i etterkant,er att forsvaret hadde kampfly/helikopter?,oppe i lufta og overvåket dette ranshelikopteret,MEN fikk beskjed av polisen om å HOLDE seg UNNA...fordi dette var "en politisak".
    I slike tilfeller er IKKE dette bare en politisak,MEN en trussel som gjelder HELE landet,OG DA MÅ forsvaret kobles inn mot disse forbryterorganisasjonene,for HER blir Polisen for små å regne med!Nei..Norge og Sverige,Dere må sette dere ned,sammen med bl.a FBI og andre lands terropoliti og etterretningsorganer,forsvar etc.,og legge slagplan i sammen med disse for hvordan dere skal få bukt mot kriminaliteten.Hvis ikke er det dere som har tapt kampen til slutt mot mafiaen!!!

    SvarSlett
  5. hehe For et tulleinnlegg. Politiet varslet regjering om økt kriminalitet over 10 år siden. Folk ønsker jo ikke at det skal brukes mer ressurser på politiet. Ingenting ble gjort da.

    Forsvaret??? Hva kan de om kriminalitet da mener du? Dette er jo ikke en krigføring. Disse hendelsene skjer i tett begygd område.
    Det er vel heller ikke slik at en jager kan skyte ned et helikopter i den svenske hovedstaden.

    SvarSlett
  6. Man skal vel ikke tro alt en leser heller. Mye som kommer frem for å selge aviser. Hvis forsvaret tilfeldigvis overvåket eget luftrom "akkurat" da (noe jeg tviler meget sterkt på)så ville de i hvert fall ha fulgt med. Støtter meg også til svnesken som sier at det må være skjellig grunn til mistanke. Ta inn utdanna poitifolk fra utlandet var latterlig morsomt forslag. Skulle likt å bli stoppa av en politmann som ikke kunne språket. Det er også mer kompleks enn som så. Alt formes av kulturer. Jeg ville ikke hatt en amerikans politimanns mentalitet inn i den norske politietat. Og det er ekstremt mange unge i dagens korps. Gje. snittet for phs de siste årene har vært rundt 24 år. Det er ungt når man vet hvilke arbeidoppgaver de har. Det eneste det står på er resurser og mannskap. SE bare på Sverige som har hele ni helikoptere i hovedstaden. Norge har ETT fordelt på hele landet. At de svenske helikpterne ble satt ut går på den nye politsjefen i Sverige, som satte de ut på et jordet for å spare penger... Uansett, ranet var ekstremt på alle måter og politiet ble tatt på senga. Lite de kunne gjort da. Nå vet vi ikke om det er de rette som er tatt, men er det det, så er det en enda større prestasjon enn selve ranet.

    SvarSlett
  7. "blir utdannet i utlandet" ja de får ta 3 måneders kurs i utlandet. Politiskolen mange steder er vel ikke lenger. Tviler sterkt på at dette er bedre alternativ, da det er høyere krav til å være politi i norge.

    Kriminaliteten vokser ja. Hvem er det som bærer ansvaret for at vi har nok politi i Norge? Er det politikorpset selv som i mange år har sagt og advart at de har for lite ressurser. Våkn opp. Det er faktisk altfor lite ressurser i politiet. Se selv hvor mange ganger du passeres av politi når du er ute i Oslo. Sammenlign dette med en annen storby i europa eller Usa.

    Men når dette spørsmålet om ressurser kommer opp, mener alle at politiet ikke bør få mere ressurser allikevel. Folk kan jo på en måte takke seg selv for et nytt godt stortingsvalg.

    SvarSlett
  8. AMen til siste innlegg!

    SvarSlett
  9. Til deg som spør hva forsvaret kan om kriminalitet, Vi kan ganske mye om det, og tettbebygd område, det er bare moro, Det kalles Sibo.. og til jagerpilotene, helikopteret ville nok blitt mer enn nok skremt av de flyene med 20 mm kanoner, som kunne skutt de ned like ved der helikopteret skulle lande. Så forsvaret, hadde vært til stor hjelp. Men jeg synes det egentlig var bra gjort, at de klarte å drite ut snuten såpass.. Politiet både i Norge og Sverige, er en gjeng med tafatte delvis tilbakestående personer, og da sier jeg delvis, for de må vel ha ett minste krav, man skal vel klare å ta på seg en uniform, og holde i en kaffekopp, tross alt.

    SvarSlett
  10. Heh, mange store ord her inne. Jeg tror ikke det ville hjulpet verken med mer midler eller annen utdannelse for politi, tror heller ikke forsvaret kunnet bidra. Ran med helikopter er vel nok ett bevis på at alt blir mer ekstremt og hollywood lignende. Så jo strengere politi vi har, jo mer ekstreme kriminelle vil vi nok få. Personlig tror jeg vi ville kommet mye lengre om alle fokuserte mer på daglidags respekt ovenfor andre, slik at norge igjen kan få en majoritet av ærlige hardt arbeidende mennesker. Selvsagt trenger vi politi også, og de bør nok ha større bevilgninger samt litt andre retningslinjer for hvordan det skal brukes. Men jevnt over mener jeg at mannen i gata også bør bidra mer. For 40 år siden kunne du sette feiekosten foran døra når du dro på ferie, det sjekket naboene huset for deg. I dag er du heldig om naboen gidder å plukke opp telefonen om noen stjeler bilen din mens du er i dusjen.

    SvarSlett
  11. Kanskje norsk politi har noe å lære av svenskene her. La ranerne gå, la pressen klage å spekulere, utfør grundig etterforskning å ta ranerne uten dramatikk i etterkant. Synes bedre enn å starte skuddveksling midt i Stavanger sentrum.

    SvarSlett
  12. Det norske politiet oppførte seg eksemplarisk i Stavanger. At en trigger-happy idiot som skyter bikkjer og alt som rører seg rundt ham er ikke politiet sin skyld. Politiet må eventuelt bare stå til ansvar for at de har en slik type som Haaland ansatt, til tross for skytefikseringen hans.

    En tøffere innsats fra både politi og forsvar i Stockholm hadde kanskje avbrutt ranet, men til hvilken pris? Nå blir kjeltringene buret inne en etter en uansett.

    SvarSlett
  13. Man setter ikke inn forsvaret i en politisituasjon. Folk som ikkje skjønner det for gå og lese en innføringsbok i statsmodeller og hva paramilitære operasjoner medfører i politisk kostnad.

    Geez

    SvarSlett
  14. Ntåååå, så søtt! En liten fjott på 18 som er inne til førstegangstjeneste vet hva sibo er... Når du er ferdig med rekrutten, vil du skjønne at over halvparten i politiet har forsvarsbagrunn. Er det derfor polititjenestemenn er så dumme kanskje? Det er en grunn til at vi har politi og forsvar. Uansett, nå ser det ut til at de gjør fremsskritt og håper for all del de kommer i mål. blir deilig å få stoppa kjeften på tåpelige bloggere, media og bedrevitere!

    SvarSlett
  15. Politiet tar ingen sjangser, og arresterer de som kan være knyttet til ranet, eller som har muligheter for det.
    Dermed vil det bli mange arrestasjoner fremover som ikke vil føre noen vei.

    Slik var det også med nokasranet

    SvarSlett
  16. politi er helt vanlige folk flest som oss andre.
    Ser de ett våpen blir de redd og den dømmekraften de skulle hatt mister de pga frykt.Det de er vane med er og ta vanlige vinnings forbrytere som har rus problemer. Har selv vært i ett tungt miljø der man snakker om narko for millioner. problemet er ikke att politiet ikke kan ta disse folka men de tørr ikke.De har familier og barn og barne barn.Har vist om folk som (vet) sitter på enorme store svarte penger av narko salg.vanlige butikker vi selv vi hadler i hver dag.Så hvorfor skulle de i det hele tatt tørre å ofre sitt eget liv og familien noe de vet som kan bli utfallet hvis de "bryr" seg for mye. Landet mankerer en helt egen orginasjon som hele tiden er aktive og anonyme som tørr å slå til mot disse mafia folkene.Det eneste som de tørr å spane på er når ett parti kommer over grensa,da vit de att de for tatt både levrendører og bakmenn veldig kjapt.Ellers så har ikke snuten en dritt å bidra med enn ellers å plage de stakkars narkomane som de tar ifra dems dags doser og lar de store gå pga sin egen redsel.Så til de som vill bli piliti folk: Tenk deg om før du begynner på politi skolen før du begynner. vill du virkelig bidra til ingenting? Flau over hele dette landets sikkerhets orginasjoner!

    SvarSlett
  17. Litt selvmotsigende, det siste innlegget. Starter med at politifolk er som alle oss andre, og avslutter med at de er helt udugelige!:) Artig at du som narkoman kan være så stigmatiserende. Du vet vel veldig godt hvordan det er og bli stigmatisert??! Kan jo dra den så langt å si at politi burde plage dere, for dere gjør jo absolutt ikke noe positivt for dette landet... Dere forsøpler, stjeler, lukter vondt osv. Jeg mener ikke dette selvfølgelig, men du skal vel ikke akkurat kaste stein, for å si det sånn!! Hva gjelder egensikkerhet, er det klart man må ta hensyn til det. Hva hadde skjedd om de ikke hadde brydd seg om bombetruslene ved helikopterne, og de virkelig hadde blitt sprengt. Det er vanlig prossedyre og bruke hodet...

    SvarSlett
  18. heheheheh "Politiet både i Norge og Sverige, er en gjeng med tafatte delvis tilbakestående personer, og da sier jeg delvis, for de må vel ha ett minste krav, " Sier en fra forsvaret?? ER ganske stor forskjell på å komme inn i forsvaret og politskolen. Alle kommer inn på befalskolen. Kompiser med 3 i snitt fra vgs kom inn. Latterlig. Har selv jobbet i forsvaret i 5 år, men nå er det slutt. Intelligent nivået er ikke akkurat veldig høyt i forsvaret. Nå snakker jeg ikke om spesielle grener i forsvaret som jagerpiloter eller hjk/fsk der det faktisk stilles krav.

    "at de klarte å drite ut snuten såpass" Ja, de pågrep faktisk kjeltringene, uten av verken dem selv, politiet eller sivile ble skadet. Går det an at det blir bedre?

    Nehh forsvaret får fortsette å holde seg til oppdragene 100-vis av mil fra noen risiko i utlandet, og la de som kan krigføring gjøre drittarbeidet der nede heh.

    SvarSlett