lørdag 17. oktober 2009

Velfortjent ørefik?


Forfatteren Aslak Nore klappet til en journalist fra Morgenbladet under et intervju nylig.

I blogg- og kommentatorsfæren hagler beskyldningene mot Nore etter opptrinnet, som skjedde under et åpent arrangement der Nore ble intervjuet på scenen.

Men Nore ble forbanna. Og kanskje med rette. Fordi om man er journalist og gjenomfører et intervju, så betyr ikke det at man kan tillate seg å si hva som helst til sitt intervjuobjekt.

Pressefriheten er hellig. Så også prinsippet om at man aldri skal ty til vold for å svare på ord. Men likevel: At man er journalist gir ingen blankofullmakt til å provosere og hetse andre?

For også journalister må kanskje forventes å vise folkeskikk? "Tøff intervjustil" eller ikke. Et sted går grensen for hvor mye folk tåler før det koker over for dem. Det bør også journalister være klar over, og behandle sine intervjuobjekter deretter.

Som representant for pressen sitter man i en betydelig maktposisjon ovenfor sine intervjuobjekter. Man står nærmest fritt til å fremstille den personen man intervjuer i det lyset man vil. At enkelte reagerer på overkjøring er derfor ikke så rart.

Men igjen: Vold er på ingen måte en akseptabel reaksjon. Uansett. Men at enkelte KAN ty til vold om man provoserer de hardt nok burde ikke komme som et sjokk på noen. Mennesker er forskjellige.

Bør journalister opptre med respekt og folkeskikk i større grad?

1 kommentar:

  1. Sætre burde vel fått en skikkelig runde, som mange andre direkte ufordragelige reportere.
    Mange av disse oppkomlingene av "nyhetsreportere" har desverre fått et våpen de ikke kan håndtere. Våpenet er at de selv redigerer og lager den informasjon de kommer med og får SIN mening frem. Samtidig så ser vi gang på gang at reportere stopper/avviser de som har blitt "fornærmet" gjennom spørsmål eller kommentarer, fra å kunne svare ordentlig på spørsmålene.
    Dette er ofte umodne mennesker som bare ser seg selv og sin oppfatning av sammfunnet som det eneste riktige.
    Det hadde vært kjekt om det kom opp engruppe som rotet etter dritt i reporterenes tidigere liv og lagt det ut til all beskuelse.
    Samtidig gjennomført intervjuer, hvor de ikke får kommet frem med noen unskyldning, men som er redigert for å få frem det dårligste av dem.
    Det tror jeg ofte kan være mye værre enn en flat hånd i ansiktet.(men dette skjønner ikke reporterne selv..)

    Du skulle ha knyttet neven Nore, og fulgt opp med en høyre!!
    Full støtte herifra!!!

    SvarSlett